"Війна не закінчиться цього року" - Віталій Портников

"Війна не закінчиться цього року" - Віталій Портников

Зеленський запевняє, що існують шанси для закінчення війни на Донбасі вже цього року. Але Зеленський обманює і самого себе, і своїх виборців.

Ніяких шансів для закінчення війни немає ні у цьому році, ні у доступному для огляду майбутньому. При цьому Україна - лише частина війни, яку веде путінський режим, а зовсім не її центр.

Зеленський і його виборці - люди, позбавлені інстинкту державників - просто не здатні зрозуміти причин, через які Путін веде цю війну.  Вони не здатні зрозуміти, чому у цій війні російського президента підтримує велика частина його співвітчизників.  Для Путіна війна з Україною - священна війна.  Війна за відродження Російської імперії, частиною території якої є українські землі.  Путіну не потрібен Донбас.  І навіть Крим не є таким важливим, як контроль над усією Україною.  І Донбас, і Крим - це лише частина інструментів по дестабілізації ситуації у нашій країні з метою її поглинання.  І обстріли на Донбасі, і навіть припинення цих обстрілів на час - теж частина інструментів.  Не більше того.  І це потрібно розуміти.  Як потрібно розуміти, що якщо нашою країною продовжать керувати безвідповідальні популісти, якщо ми залишимося заручниками інфантилізму виборців Зеленського, Україна не зможе зупинити війну і тим більше її виграти.

Запорука нашого успіху - в тому, що ми лише фрагмент краху Російської імперії.  Хоче того Зеленський чи ні, йому доведеться воювати довго і наполегливо.  Хочуть того виборці Зеленського чи ні, їм доведеться воювати довго і наполегливо. Така логіка історії, яку не змінять жодні вибори, ніяка безвідповідальність 73 відсотків. Конфлікт з Росією - це наше минуле, сьогодення й найближче майбутнє.

Імперія розповзається на очах.  Путін намагається зшити її кривавою ниткою в Україні, а вже тріщать шви у Білорусі.  Знову пришиє Білорусь - вибухне Північний Кавказ, остаточно піде Казахстан.  І так - без кінця, до остаточного демонтажу імперії, до її перетворення на національну державу російського народу.  Путін, як людина неосвічена та його співвітчизники, виховані у шовінізмі, просто не можуть усвідомити причин того, що відбувається.  Вони вірять, що це Захід не дає їм повернути імперію.  І вони воюють із Заходом на нашій з вами землі.

Але те, що є мертвим, померти не може.  Російська імперія загине не тому, що ми зможемо домовитися з Путіним, а тому, що у Кремля не вистачить сил для її відновлення - а нічим іншим в Москві займатися просто не вміють.  Москва не впорається, хочемо ми цього чи ні.  Але це станеться зовсім не цього року і навіть не наступного.  Попереду в українців - роки й роки Вітчизняної війни.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ