"Війна: невизначеність невизначеності" - Віталій Портников

"Війна: невизначеність невизначеності" - Віталій Портников

Макрон намагається вибратися з цієї пастки. Хоча б шляхом появи нових обставин у війні. І не можна сказати, що росіян це не бентежить — бентежить, ще й як. Заяви французького президента у Кремлі зустріли істерикою, Володимир Путін знову почав лякати ядерною зброєю

З кожною новою інформацією щодо заяви президента Франції Еммануеля Макрона про можливість присутності військ країн НАТО в Україні стає очевидним, що це було не спонтанне оголошення, яке мало надати вагу лютневому саміту по Україні у Парижі, й навіть не намагання отримати лідерство серед європейських керівників. Й навіть не спроба використати українську тему у внутрішньополітичному контексті перед виборами до Європарламенту, які завжди є демонстрацією впливу Марін Ле Пен та її прихильників.

Це була спроба кардинально змінити тактику. Замінити демонстрацію неучасті Заходу у конфлікті з Росією за будь-яких умов на політику стратегічної невизначеності, яка мала б примусити Путіна замислитися про наслідки його дій в Україні, почати побоюватися ескалації конфлікту, прямого зіткнення із західними країнами. Не залякувати, а саме примусити потрапити у ситуацію невизначеності — таку саму ситуацію, в якій перебувають західні лідери, коли розмірковують, чи готовий очільник Кремля у вирішальний момент застосувати ядерну зброю або перетнути кордони країн Балтії чи Польщі.

Але Макрон не знайшов розуміння у президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена або федерального канцлера Олафа Шольца. І на рівні двосторонніх консультацій, і на рівні самого саміту у Парижі. Французький президент почув від партнерів, що вони не бажають залишати жодної невизначеності

Навпаки, потрібна повна визначеність. Путін має бути впевнений, що країни Заходу не бажають ніякого прямого конфлікту з Росією, вони не бажають перенесення війни на російську територію. Вони виключно допомагають Україні протистояти агресору. І все. Саме такі заяви прозвучали на самому саміті в Парижі. Саме тому державний секретар США Ентоні Блінкен говорить, що Вашингтон виступає проти ударів по російських нафтопереробних заводах. А федеральний канцлер Олаф Шольц досі відмовляється від поставок «Таурусів», щоб не створити враження прямого конфлікту.

Й таким чином Путін, в якого немає «червоних ліній», усвідомлює, що має справу із Заходом, в якого є численні «червоні лінії». Прямий конфлікт з Росією, удари по російській території, перенесення війни на територію Росії…

«Червоні лінії» є, а стратегічної невизначеності немає. Стратегічна невизначеність залишається монополією Путіна

Таким чином західні лідери заганяють себе у справжню пастку. Президент Байден підтримує Україну, хоче виділення їй допомоги і бачить її в НАТО. Однак виступає проти перенесення війни на територію Росії і підкреслює, що умовою вступу України до Північноатлантичного альянсу має бути її перемога над Росією. А як має виглядати ця перемога, коли війна має відбуватися виключно на українській території? Як країна з населенням у 30 мільйонів, на території якої десять років відбувається конфлікт із руйнуванням інфраструктури і загибеллю людей, має перемогти країну із населенням у 130 мільйонів, на території якої — з точки зору Заходу — має панувати мир. І навіть спроби завдати шкоди економіки якої — ну, ми ж розуміємо, що жодний безпілотник повністю не зруйнує нафтопереробний завод, а от ракета може наполовину зруйнувати ДніпроГЕС — викликають роздратування західних партнерів України.

Так, як і де перемагати? Виключно шляхом витіснення російської армії з української землі? Але якщо ця армія має ресурси на території власної держави, чому вона має поспішати з виходом?

Макрон намагається вибратися з цієї пастки. Хоча б шляхом появи нових обставин у війні. І не можна сказати, що росіян це не бентежить — бентежить, ще й як. Заяви французького президента у Кремлі зустріли істерикою, Володимир Путін знову почав лякати ядерною зброєю. І от днями вперше за півтора роки поговорили між собою міністри оборони Росії і Франції. Так що, як бачимо, навіть натяк на можливість присутності військ НАТО викликає у Москві переляк. Але західні лідери не хочуть лякати Путіна. Й не хочуть навіть примушувати його замислюватися над майбутнім.

Вони воліють залишатися у пастці ситуації, в якій війна в Україні загрожує тільки Україні — ну, і ще трішки Росії, якщо вона також виснажиться у цій війні

А самим західним країнам не загрожує нічого, їхня головна задача — допомагати, але не створювати небезпеки прямого конфлікту. Й хоча історія всіх війн вчить, що саме таке розуміння ситуації підживлює апетит агресора і зрештою призводить до того самого прямого конфлікту, ніхто не бажає згадувати про історію.

Ну, хіба що за винятком президента Макрона.