Війна всіх проти всіх чи «молодий Лукашенко»: базові політичні сценарії на 2022 рік

Війна всіх проти всіх чи «молодий Лукашенко»: базові політичні сценарії на 2022 рік

Сьогодні, 11 грудня, у рамках третього форуму випускників Київської школи державного управління імені Сергія Нижного відбулася презентація доповіді «Прогнозу 2022» від Українського інституту майбутнього.

У Прогнозі виокремлені чотири сценарії розвитку подій у внутрішній політиці України.

Перший сценарій – «Ідеальний шторм». Він передбачає домовленості ключових світових гравців про Україну, але, на жаль, без нашої участі, в результаті чого ми втрачаємо підтримку від ключових союзників. Паралельно відбувається зменшення цін на ключові товари, що ми традиційно експортуємо, внутрішні протести та протистояння влади із ключовими ФПГ, що контролюють основні медіаресурси. Як результат - у 2023 рік Україна входить у стан глибокої кризи.

Ймовірність сценарію вкрай мала – не більше 10%.

 Другий сценарій – «Війна проти всіх». Умови його настання схожі з попереднім. Зовнішньо-політична ситуація складається не на нашу користь, ми не отримуємо достатньо необхідних для економіки ресурсів, у тому числі фінансових, вимушені йти на компроміс по Донбасу і отримуємо внутрішнє протистояння в якому Зеленський йде на союз із однією із ФПГ, але вже як молодший партнер. Як результат отримуємо те, що на кінець 2022 року повторюємо цикл та виходимо на стан літа 2021-го, тільки зі слабим Зеленським.

Ймовірність такого розвитку процесів досить велика – до 50-55%.

Третій сценарій – «Перші кроки, щоб стати Лукашенко». Умови настання сценарію аналогічні попередньому. Але всередині країни Зеленському доведеться піти на союз з однією чи декількома ФПГ, почати боротьбу проти «незгодних», захопивши повний контроль над силовим блоком. Обов’язковою умовою є проведення «популістських ініціатив» та початок риторики «всі хто проти нас – проти змін». У результаті отримавши перемогу, Зеленський почне переформатування влади.

Ймовірність настання сценарію (за умови його сильної привабливості для оточення Зеленського) не більше 30-40%.

 І нарешті останній сценарій - «Батько нації». Ключовою умовою настання сценарію є подія, яка стане потрясінням для українського суспільства. Або подія, яку за допомогою ЗМІ, можна уявити такою. Це масштабне стихійне лихо, проблеми техногенного характеру чи відкрита агресія з боку Росії. Не йдеться про повноцінне вторгнення: досить різкого загострення на Донбасі.

 Подія має бути досить масштабною для того, щоб викликати реакцію у зовнішніх партнерів та призвести до збільшення підтримки України. І надати гарантії (обіцянки) подальшого збільшення обсягів.

Вірогідність даного сценарію вкрай мала і не перевищує 5%.