"ВАКАРЧУК! СТАНЬ РЕЙГАНОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ВАКАРЧУК! СТАНЬ РЕЙГАНОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

У відповідь на всі ті потоки лайна, які вилили мені в коменти під дописом про те, що я думаю про можливість обрання президентом музиканта Святослава Вакарчука, відповім таке. Я цілковито припускаю ситуацію коли Святослав Вакарчук стане президентом України. Ба-більше, я допускаю можливість що я сам віддам за нього свій голос. Але – за одної єдиної умови.

За умови, що Вакарчук піде стопами того, чий приклад приводять його фанати для обґрунтування реальності перспективи Вакарчука-президента. Я хочу аби Вакарчук пішов стопами президента США Рональда Рейгана.

Розумієте, 4 листопада 1980 р. президентом США був обраний НЕ актор Рональд Рейган. Президентом США був обраний екс-губернатор штату Каліфорнія Рональд Рейган. Називати Рейгана актором, обраним президентом це те саме, що називати самого Вакарчука нині аспірантом Львівського університету. Так, аспірантуру він закінчив. Рейган теж на момент обрання президентом вже багато років не був актором – він Республіканську партію розбудовував і штатом Каліфорнія керував.

Те що Вакарчук – кандидат наук, особисто мені не говорить ні про що. Я теж колись працював з кандидатом наук – мехматівцем. Після закінчення інституту, я – молодий інженер-механік кілька років керував на металургійному заводі у Запоріжжі зміною ремонтників, а згаданий кандидат наук працював під моїм керівництвом слюсарем 5-го розряду. Кращого застосування своїм талантам він не знайшов. А ще я знаю випускників юрфаку, які не те що успішними, а й взагалі юристами працювати не змогли. Так само, як Вакарчук не зміг працювати народним депутатом. Було?

Так от я вважаю, що для повної відповідності Рональду Рейгану, Святославу Вакарчуку категорично треба очолити будь-яку з областей України і показати себе у справі – головою ОДА. Частина фанатів Вакарчука мені на повному серйозі доводили, що Вакарчука американці навчали і тренували бути президентом України. Якщо так – бути керманичем області набагато простіше, ніж керувати безпекою і економікою 40-мільйонної держави. Якщо Вакарчук справді пройшов профільний «президентський» тренінг у США – йому як чхнути буде очолити область і результатами перевершити навіть команду Валентина Резніченка на Дніпропетровщині. Правда?

І навпаки. Керування областю – дивовижний маркер, який швидко виявить негідного керівника. Доведено екс-головою Одеської ОДА, нелегалом Саакашвілі. Бо розумієте, без такого активу як керування областю, Вакарчук для мене, ну от нічим не відрізняється від випускника транспортного вишу Сергєя Галаніна – вони обоє співаки СНГовського рівня і не вище (на відміну від музиканта-самоучки Пола Маккартні обидва ці співаки з дипломами жодного разу не піднімалися в топи хіт-парадів Європи, Британії та США).

Тож в інтересах самого Вакарчука показати себе головою ОДА. Аби на посаду президента претендував не артист, а колишній керманич області. Вакарчук мусить стати Рейганом.

А от з ким би я взагалі не радив порівнювати Вакарчука – так це з екс-президентом Чехословаччини колишнім драматургом Вацлавом Гавелом. Бо розумієте, Гавел це така особа, яка почала президентську каденцію як президент Чехословаччини, а завершила – як президент Чехії. Гавел був противником розвалу Чехословаччини, але запобігти словацьким сепарам і знайти якісь компромісні рішення зі словацькими елітами він виявився нездатний. Ба-більше, коли Словацький парламент прийняв декларацію про незалежність, Гавел просто самоусунувся з посади президента країни – подав у відставку.

Паралелі з Україною напрошуються – аж надто зловісні.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко