"«ВАЛЬКІРІЯ» НАД ФРОНТОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"«ВАЛЬКІРІЯ» НАД ФРОНТОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Я давно хочу зробити це, розповісти вам про «Валькірію». Про безпілотний літальний апарат, який дуже гарно знають на фронті і який не надто відомий взагалі серед українців. Що про нього можна сказати?

«Валькірія» - це літак від народу. Цей БПЛА був створений волонтерами на фонді АрміяСОС. Власне як волонтерський його поширювали в часи АТО. І саме тоді «Валькірія» себе гарно зарекомендувала.

«Валькірія» - це літак-надійність. Коли його створювали, задача стояла створити апарат, максимально надійний і простий у керуванні. Фішка «Валькірії», аби її водити не треба вміти керувати літаком з пульта. Стартує літак з леєра, тобто гумового джута, який натягують як рогатку. Садить літак його ж власна автоматика, по програмі закладеній заздалегідь. Керування літаком дуже просте і опановується швидко. Це робить «Валькірію» незамінною у бойових умовах.

«Валькірія» - це літак-привид. За своїми параметрами він не значно поступається штатній армійській «Лелеці-100» і явно конкурує з нею у неї по живучості і простоті експлуатації. «Валькірія» розвідує та коректує вогонь. «Валькірія» забезпечує роботу розвідників і ССО. «Валькірія» достатньо стійка до РЕБів – звісно, у певних межах.

«Валькірія» воює з 2016 р. І за цей час вона добряче навела неспокою на ворогів. Росіяни навіть намагалися по-шпигунськи, через своїх агентів придбати повний комплекс «Валькірії» для переправки до Росії, намір був обірваний СБУ. «Валькірія» твердо увійшла в трійку найбільш поширених у ЗСУ безпілотників, на рівні з «Лелекою» і «Фурією».

Наразі «Валькірій» на фронті багато, незважаючи на те, що через тендери цей безпілотник Міноборони не закуповує. «Валькірію» для ЗСУ закуповують волонтери. Велику партію «Валькірій» передає на фронт Сергій Притула. Окремі комплекси (в т ч для моїх хороших знайомих) купує «Справа громад». «Валькірія» має успіх серед пілотів БПЛА. На фронті таких комплексів от просто багато.

 Звісно літак не ідеальний. Профі пред’являють до нього певні претензії. Але скажемо чесно, немає літака, до якого профі не мають питань. Як то кажуть, кожен інструмент для своєї справи. А недолік для одного – перевага для іншого.

Часи волонтерського виробництва для «Валькірії» вже завершилися. Безпілотний авіаційний комплекс ВАЛК-1 «Валькірія» зараз випускає ТОВ «Бойові птахи України». Від волонтерського воєнпрому «Валькірія» перейшла на професійне виробництво. А це запорука успішного майбутнього.

*******

Хотів щось написати про феєричну заяву пані ЗЕ, але тут все сказано вичерпно.

Нічого дивного. Ці люди три роки вгачували бюджет країни в асфальт замість ППО, а коли напала Москва заволали "НАТО закрий небо!" Я досі дивуюся, як нас тоді не послали?