Вашингтон перетинає "червону лінію" Макрона - експерти про підготовку США передачі Україні радянських танків

Вашингтон перетинає "червону лінію" Макрона - експерти про підготовку США передачі Україні радянських танків

США стануть посередниками під час передання танків радянського виробництва з країн Євросоюзу Україні. "Радіо Свобода" подає матеріал The New York Times відповідного змісту. Співрозмовник американської газети у Білому домі, повідомив, що Вашингтон вирішив виконати таку роль після запиту президента України Володимира Зеленського.

За даними джерел, постачання танків, якими вміють керувати українські військові, розпочнуться найближчим часом. Скільки одиниць техніки буде передано і з яких країн, не уточнюється. Озброєння дозволить українським військовим завдавати ударів по російських обʼєктах на Донбасі, зазначає The New York Times.

Американська газета також вказує на зміну тлумачення терміну "оборонні озброєння" з плином війни.

Раніше президент Франції Емануель Макрон висловлювався проти поставок до України танків та бойових літаків, і заявив, що це могло би зробити НАТО учасником війни в Україні.

"Передачею вироблених в СРСР танків, адміністрація Байдена чітко дає зрозуміти, що вона думаю про "червону лінію" Макрона", - твітує сьогодні аналітикиня каналу CNN Біанна Голодрига.

CNN також повідомляє про схвалення Німеччиною передачі Україні 56 бойових танків радянського виробництва. Як повідомляється, йдеться про танки, які належали НДР і пізніше було продані Швеції, а пізніше перепродані Чехії, яка і доставить їх до України.

"[...]важливий момент: перша відкрита передача іноземної броні Україні. Рушиться ще одне табу", - твітував редактор видання The Economist з питань безпеки Шашанк Джоші.

Міністр закордонних справ Росії Лавров заявляв, що західні поставки зброї до України стануть цілями російських військових.

У США відзначали, що Росія не завдає ударів по поставках зброї до України.

Раніше Зеленський вчергове заявив, що Україні потрібні озброєння включно з танками.

Перебуваючи із візитом у Києві, президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що хоче переконатися, що Україна має "все, що потрібно, щоб виграти цю війну".

"Тому що якщо ви виграєте – весь світ виграє", – сказала Роберта Мецола.