«Важливо, щоб ніхто не креслив нові кордони» каже новий канцлер Німеччини Шольц

«Важливо, щоб ніхто не креслив нові кордони» каже новий канцлер Німеччини Шольц

Новий німецький канцлер Олаф Шольц сказав, що він уважно спостерігає за напруженою ситуацією з Україною на тлі стягування до українських кордонів велетенських військових сил Росії і погрозливих заяв Москви на адресу Києва.

Парламент Німеччини 8 грудня проголосував за затвердження Шольца керівником коаліційного уряду, до якого окрім його Соціал-демократичної партії також увійшли партія Зелених і Вільна демократична партія.

Ми наголошуємо на непорушності кордонів, що важливо для всіх нас.
Олаф Шольц

В коаліційній угоді, що окреслює головні плани нового уряду наголос зроблено на необхідності змін в економіці, щоб забезпечити зменшення впливу на довкілля і водночас гарантувати підвищення рівня життя й соціального захисту німців.

Але напередодні початку роботи нового уряду Олаф Шольц підкреслив, що вважає дуже важливими і питання міжнародної політики, вказавши, що Німеччина - країна всередині Європи, яка не може дозволити собі стояти осторонь.

Не називаючи президента Росії Путіна, він заявив: «Дуже і дуже важливо, щоб зараз ніхто не переглядав підручники історії, щоб креслити нові кордони».

«Ми спостерігаємо за ситуацією в Україні дуже, дуже пильно і ми знаємо, як було сказано під час обговорень, що ситуація зараз надзвичайно серйозна. Ось чому ми наголошуємо на непорушності кордонів, що важливо для всіх нас. Це тягне за собою наслідки», - заявив Шольц у вівторок, коли американський президент Джо Байден у розмові з російським керівником застеріг про відповідь на російські силові дії.

Олаф Шольц наголосив на важливості союзницьких відносин зі Сполученими Штатами і підтримав зусилля президента Джо Байдена у зміцненні співпраці демократичних країн світу.

Окреслюючи свої зовнішньополітичні пріоритети, Шольц повторив, що у якості канцлера він насамперед поїде в Париж, а потім в Брюссель, щоб «підкреслити трансатлантичне партнерство і нашу співпрацю в НАТО».

«Зміни зачекалися»

Новий уряд Німеччини створений коаліцією Соціал-демократичної партії з партією Союз-90/Зелені і з Вільною демократичною партією перебрав владу від Анґели Меркель, яка була канцлером впродовж 16 років.

Коментатори вказують, що в ключових питаннях Олаф Шольц значною мірою буде продовжувати курс Анґели Меркель, але також сподіваються свіжої енергії і нових підходів у питаннях, які залишаються нерозв’язаними.

«Я вважаю, що зміни зачекалися. Якщо будь-який політик залишається при владі 16 років, і ми це бачимо на прикладі інших урядів, держав і суспільств, то починається застій, відкладається схвалення рішень…», - сказав Голосу Америки британський фахівець у питаннях європейської політики Александер Кларксон, викладач Королівського коледжу Лондона.

Кларксон вважає, що теперішня урядова Соціал-демократична партія Олафа Шольца достатньо змінилася, щоб позбутися негативного тягаря колишнього лідера Ґергарда Шредера, який був канцлером Німеччини з 1998 до 2005 року.

Шредер з керівництва урядом одразу ж перейшов на директорську посаду в новоствореній компанії Північний потік, яку контролює російський Газпром, і став одним з найгучніших лобістів Росії у Європі.

«Шольц - атлантист. Він дуже переймається відносинами Німеччини зі Сполученими Штатами і це одна з головних рис, що відрізняє його від Шредера. Але Соціал-демократична партія є партією великого бізнесу і партією великих профспілок. Прагнучи змін в економіці з урахуванням екології, ця партія також має старі романтичні уявлення про особливість відносин Німеччини з Росією», - зауважує Кларксон.

На думку Александра Кларксона інстинктивну проросійськість деяких представників соціал-демократичної партії буду врівноважувати партнери в урядовій коаліції - Зелені і Вільні демократи.