Вчені знайшли блакитну планету

Вчені знайшли блакитну планету

Біля зірки GJ 3470 в сузір'ї Рака вчені знайшли планету яскраво-блакитного кольору, що схожа на відтінки океанів Землі, повідомляє day.kiev.ua.

"Це відкриття наближає нас до розуміння того, як влаштовані відносно невеликі екзопланети завдяки новим методикам спостереження, що дозволяє "помацати" їх атмосфери навіть тоді, коли вони майже цілком закриті хмарами", - каже Діана Драгомір з університету Чикаго.

Ця планета належить до класу "гарячих Нептунів" - її маса становить всього 4% від маси Юпітера (що приблизно в 13 разів більший, аніж у Землі), а діаметр приблизно в три рази менший, ніж у найбільшої планети Сонячної системи.

Це робить GJ 3470b одним з невеликих газових гігантів, відкритих в далекому космосі.

Планетологам досить довго не вдавалося розкрити хімічний склад її атмосфери з тієї причини, що її верхні шари покриті товстим шаром вуглеводневих хмар, що не дають світлу зірки проникнути в її нижні шари і донести до нас інформацію про хімічний склад GJ 3470b.

Як виявилося, ця планета має яскраво-блакитний колір, а її атмосфера складається переважно з суміші водню і гелію, що вкрита товстим шаром вуглеводневих або аміачних хмар.