"Велике журі США розглядає справу Коломойського щодо відмивання коштів" - Влад Пономар

"Велике журі США розглядає справу Коломойського щодо відмивання коштів" - Влад Пономар

Коломойський знаходиться під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості США, пише BuzzFeed News.

Велике журі США вивчає фінанси Коломойського під час розслідування, яке відстежувало гроші з "Приватбанку" через лабіринт офшорних компаній в США, згідно з двома джерелами видання, знайомими з розслідуванням.
Розслідування великого журі в Клівленді є спробою США відстежити мільйони, які Коломойський і його спільники нібито відправили через банки.
Серед покупок: розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверхову офісну будівлю.
Колись Коломойський і його бізнес-партнери були великими гравцями на ринку комерційної нерухомості в Клівленді, володіючи територією майже 3 млн кв футів. Ще їм належить сталеливарний комбінат Warren в Огайо.
Протягом більше року федеральні агенти відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському та Боголюбову, для купівлі об'єктів нерухомості, в тому числі чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда, в період приблизно з 2008р і, як повідомляє джерело видання, наступних 5 років.

У зв'язку з розслідуванням великого журі федеральні агенти неодноразово приїжджали в Україну, в тому числі в лютому, де вони зустрічалися з генпрокурором Русланом Рябошапкою, і слідчими з НАБУ, щоб обговорити справу проти олігарха.
BuzzFeed нагадує, що розслідування українським регулятором виявило дефіцит в бухгалтерських книгах "Приватбанку" на $5,5 млрд і вони назвали це "масштабним і скоординованим шахрайством", в якому брали участь основні акціонери банку Коломойський і Боголюбов. Щоб утримати банк від краху, уряд використав кошти платників податків, щоб закрити діру.
Велике журі вирішує, чи достатньо доказів (чи існує "достатня підстава"), що особа скоїла злочин щоб посадити її на лаву підсудних. Якщо велике журі вирішує, що доказів достатньо, особі буде пред'явлено звинувачення.
Між Україною та США існує домовленість про екстрадицію. Якщо велике журі визнає Коломойського винним, Зеленський та Баканов повинні будуть видати його Штатам.
Передісторія: У квітні ЗМІ повідомляли, що ФБР веде розслідування проти Коломойського стосовно можливих фінансових злочинів, включно з відмиванням коштів.

Влад Пономар