ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

Великий Четвер - день здіснення Євхаристії - Причастя. Всі наші літургії - не просто згадка про цю Вечерю. Це участь у тій самій Таємній Вечері у Сіонській горниці.

В цей День Господь переломив хліб і сказав, що це це Тіло Його. Вказав на Чашу і сказав, що в ній Кров Його. Хліб і вино перетворюються на Тіло і Кров Бога. Хліб земний на плоди Древа Життя.

І в цей же день, на порозі п'ятничної ночі, Юда вказує первосвященикам місце, де можна таємно заарештувати Ісуса.

Апостоли ходили за народженим Христом і слухали Його. Десь розуміли, десь не дуже, але так чи інакше Він був для них Живою Людиною. У Чаші Він пропонує нам Себе не просто як Людина, але як Воскреслий Адам. Він не просто Той, Хто має "слова життя вічного життя", але він - Джерело цього життя- Древо Життя.

На Таємній Вечері Христос знову говорить про зраду - і питають апостоли: "Чи не я то, Господи?" і тільки Петро твердий: "Господи! До смерті йду за Тобою" що далі було ми знаємо ... І знаємо, що ми від Христа зрікаємось НЕ тричі, але набагато частіше.

У тропарі Великого Четверга є слова: "Таємницю Твою ворогам не розповім". Яку ж таємницю знаємо лише ми і Бог? І чому цю таємницю так хочуть дізнатися вороги Христа - тобто біси?

У кожної людини, як би грішний він не був, є таємний куточок душі, де людина зустрічається з Богом, та частина душі, яка в скрутну хвилину готова звернутися з мороку, і до якої прийде Бог. Ось цю таємницю у нас і хочуть вивідати біси, проникнути всюди, в найглибші тайники душі, що залишені у нас для Бога. Біси пропонують нам свої 30 срібняків, забирають таємницю та залишають відчай і порожнечу.

Бережіть Божу таємницю. Зберігайте її для себе, і тоді навіть із самої глибини пекла зможете звернутися до Нього.

Олександр Дедюхін