"Великий диктатор" - Тамара Горіха Зерня

"Великий диктатор" - Тамара Горіха Зерня

Маленький актор комічного жанру, єврей, стає президентом після того, як знявся у популярному серіалі, де зіграв гротескну роль президента. Звичайно, не маючи до того професійних якостей, крім акторського таланту, але і це не точно.

Саме так сприйняв західний глядач обрання Зеленського. Як дивний курйоз на політичній мапі світу, як добре що це не в нас, а десь на краю землі.

Скажіть, який образ мав обрати Зеленський після початку вторгнення, щоб апелювати до західного глядача? Це ж лежало на поверхні.

Ну звісно це мав бути Чарлі Чаплін, тільки Зеленський.

Переляканий, зворушливий єврей, який потрапляє у неймовірні, немислимі обставини, але не здається і вступає у боротьбу зі злом.

Цей образ зрозумілий, рідний, йому співчувають і хочуть допомогти.

Звідси м'яті штани, звідси підкреслена недолугість і дивний вигляд наших делегацій.

Ну тобто це моя власна теорія, чому так вийшло. Знаючи їхню команду, припускаю що задум був протилежним, але маємо шо маємо.

Зеленському співчувають, його жаліють і хвалять як людину, яка випадково опинилася за штурвалом падаючого літака, вчепилася у штурвал і намагається кудись вирулити.

Західному глядачеві невідомі нюанси, які стоять за цим "випадково".

Але Зеленському варто пам'ятати одну річ. Найвідоміший фільм Чапліна, його маніфест і вершина творчої кар'єри - "Великий диктатор". У якому він одночасно зіграв дві ролі, і комічного цирюльника у єврейському гетто, і Гітлера.

Показавши силою свого таланту, якими смішними бувають випадковості. І яка пластична акторська натура, коли одна людина перевтілюється залежно від сценарію у кого завгодно.

Хочеш - у коміка. А хочеш - у кривавого диктатора.