"ВЕНЕСУЕЛА. ЗА КРОК ДО РАДИКАЛЬНИХ ЗМІН" - Олег Пономар

"ВЕНЕСУЕЛА. ЗА КРОК ДО РАДИКАЛЬНИХ ЗМІН" - Олег Пономар

Щоби зрозуміти що до чого і як буде далі, ми повинні знати аксіому — весь американський континент (за винятком Канади) є зоною геополітичної відповідальності та впливу США. Так склалося історично, так лягає геополітична карта географічно, військово, фінансово, тощо. Аналогічно Московія вважає простір екс-СРСР своєю зоною інтересів. Але горді та сміливі країни Балтії, а згодом Сакартвело й Україна зруйнували цей постулат.

СРСР (Московія) завжди намагався грати свою гру на цій частині геополітичного поля суперника (як і на всіх інших — Південно-Східна Азія, Африка, Близький Схід, тощо). Дражнити Штати, встромляти палиці в колеса, шантажувати (Карибська криза), чухати своє імперське почуття власної величі, робити бізнес (нафта, наркотики...), пропонувати обміни й торги в разі локальних успіхів на щось, що географічно ближче до Московії (ті ж країни екс СРСР) — це геополітична мета гри Московії в усій Латинській Америці.

Іноді СРСР (Московія) досягав локальних і тимчасових успіхів. Приклади: Куба (кілька десятиліть), Нікараґуа (набагато менше), тощо. Але США ні на день, ні на рік, не припиняли своїх зусиль, аби перемогти (повалити) режими, лояльні до Московії. І у Венесуелі це — лише питання часу.

Бо географічно це дуже й дуже далеко від Московії. Бо за своїми ресурсами Московія взагалі не рівня зі США. Бо військову міць США в цьому регіоні взагалі не порівняти з тим, що може показати тут Московія (відстань, логістика тощо). Ось через ці причини та чинники перемога США рано чи пізно — тут лише справа часу.

Дональд Трамп. Навіть попри те, що Трамп є маріонеткою Владіміра Путіна, довго залишатися під впливом Московії Венесуела не зможе. Трамп подарує Путіну щось в іншому місці, але не тут. Трамп тут нічого не вирішує — адже є Конґрес, є громадська думка, є армія і ВПК, є розвідспільнота (ФБР і ЦРУ — це практично окремі держави, коли йдеться про Кубу, Венесуелу чи Нікараґуа). Трамп тут може лише привласнити собі перемогу коли (рано чи пізно) соціалістичний режим Мадуро впаде.

Ось так. Ще місяць чи ще рік — немає особливої різниці. Результат є відомим наперед.

Олег Пономар