Верховна Рада ухвалила новий закон про проведення місцевих виборів

Верховна Рада ухвалила новий закон про проведення місцевих виборів

Народні депутати проголосували за проведення місцевих виборів за новими правилами в другому читанні та в цілому.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Законопроект про місцеві вибори підтримали 257 нардепів.

Місцеві вибори, які мають відбутись 25 жовтня, відбуватимуться наступним чином: в обласні, районні, міські та районні в містах ради – за пропорційною системою в багатомандатних округах. Отже, депутатів зможуть висувати політичні партії, і місця в радах розподілять згідно з кількістю отриманих голосів.

Згідно з законопроектом, вибори депутатів сільських та селищних рад, голів маленьких міст, а також старост проведуть за мажоритарною системою відносної більшості. Мерів великих міст хочуть обирати за мажоритарною системою абсолютної більшості: переможець має отримати 50%+1 голосів виборців. Якщо в першому турі не вдасться цього досягти, мера обиратимуть в другому турі.

Крім того, законопроект пропонував надати право участі у виборах тим політичним партіям, котрі зареєстровані за 365 днів до виборів. Однак у ході обговорення це положення було вилучено із тексту законопроекту.

Згідно із законом, вибори на окупованих територіях Донбасу та в Криму у зв’язку із агресією РФ 25 жовтня проводитися не будуть.

Також законом передбачається гендерна квота серед учасників виборів. За словами голови фракції БПП Юрія Луценка, має бути 30% жінок, висунутих кандидатами у депутати. Народний депутат Ірина Геращенко уточнила, що йдеться про не менше, як 30% представників однієї статі/