"Везувій не прокинувся, а Етна не вибухнула..." - Олександр Дедюхін

"Везувій не прокинувся, а Етна не вибухнула..." - Олександр Дедюхін

Завершився офіційний візит тимчасово виконуючого обов'язки президента Украини Володимира Зеленського до Італії та Ватикану. Ну як офіційний. Спочатку жодна італійська телекомпанія цей височайший візит не показувала, а потім виявилося, що в папскій канцелярії наш герой помічений як "той, що просить аудієнції".
Але давайте все по черзі. Спочатку найвеличніший лідер сучасності зустрівся з Президентом Італії Серджіо Маттареллою та Прем’єр-міністром Джузеппе Конте. Звичайні такі протокольні зустрічі, котрі, між іншим, можна вважати беззаперечним дипломатичним успіхом подружжя Зеленських. На цих зустрічах вони жодного разу публічно не оскандалилися і не осоромилися. Напевно непогано завчили сценарій у літаку. На зустрічах Володимиру Зеленському довелося вимовляти незрозумілі для нього слова на кшталт "товарообіг", "інфраструктурні проекти", "бізнес-процеси",також він в черговий раз запросив інвесторів, а вони в черговий раз промовчали.
Ще найвеличніший уклінно благав Джузеппе Конті, щоби той посприяв закриттю офісів "ДНР" та "ЛНР". Також Зеленський щось промурчав про нацгвардійця Віталія Марківа, котрий знаходиться в італійській в'язниці. На що прем'єр-міністр майже ніяк не відреагував.
Судячи з усього, сценарій аудієнції у Папи Римського Франциска або не був прописаний, або не був вивчений Володимиром Олександровичем. Звичайно, він намагався у Папи просити миру в усьому світі, згадав, що вже два місяці тому у Нормандії хтось пообіцяв повернути українських заручників, але досі цього не зробив. Зеленський ні як не міг згадати хто йому обіцяв це, а Понтифік не став нагадувати.
Натомість Папа Франциск довго думав який би комплімент зробити тимчасово виконуючому обов'язки президента України, щоби той не навів якої-небудь біди на володіння Святого престолу. Страждання Папи зафіксував фотограф Офісу президента та виклав для загального співчуття.
Володимир Бідоносець завзято показував свої руки, та пояснював, що для гри на музичних інструментах вони зовсім не потрібні. Після цього Папа розпорядився не пускати Зеленського до органної зали. Нарешті, мужньо витримавши муркотіння візитера, Понтифік сказав здивовано: "Як ото гарно Ви все кажете про мир. Прям президент миру якісь, угу." В принципі нам достеменно невідомо, як там насправді Папа назвав Зеленського. Можливо просто "дуче" (Duce), можливо назвав "князем світу", тобто сатаною. В будь-якому випадку міг і котиком назвати, аби нещасний не дуже страждав.
Зеленському спілкування з Понтифіком сподобалось, і він, натхненний, побіг до собору святого Петра, попередньо одягнувши бронежилет, та взявши більше ніж півдюжини охоронців. Бо це Собор Святого Петра, як ні як. Петра Володимир Олександрович ніяк не може не боятися.

До органу Зеленського і тут не підпустили, а охоронці, в свою чергу, не давали підійти до нього людям, бо навіть в Римі кожен може бути агентом Петра.
Ще трохи побродивши по Собору з виразом обличчя: "Ну шо, де тут ваш Бог?" совковий еврей, поклонник золотого тільця, сучасний митар пішов собі звідти.
Підсумовуючи візит, можна стверджувати, що він був досить успішним. Ніхто нашого боягуза за щічку не телепав, явних дурниць він не вчинив, навіть нещасна Лєна одягнула туфлі, а не шльопки. Ну і саме головне: Везувій не прокинувся, а Етна не вибухнула, мабуть такі Папа гарно молився і цей раз обійшлося.

Олександр Дедюхін