"Вибори - це не шоу" - Віталій Портников

"Вибори - це не шоу" - Віталій Портников

Після висунення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на посаду президента країни тема передвиборного з'їзду як вражаючого шоу зайняла важливе місце у коментарях і очікуваннях

Якими будуть наступні висування? Чи вдасться конкурентам "переплюнути" Тимошенко або її висування залишиться найбільш вражаючим і професійним? Хто організує нове шоу?

Маю засмутити коментаторів: вибори - це не шоу, щоб про це не думали самі претенденти та їхні штаби. В українських умовах красиві висунення потрібні тільки для амортизації командою грошей, які виділяються на виборчу компанію і для того, щоб потішити самолюбство кандидата на посаду глави держави, змусити його відчути себе напівбогом. Але до самої виборчої компанії, до результатів виборів все це ніякого стосунку не має. Це просто розвага.

Українські політики у своїй природній дрімучій провінційності намагаються наслідувати американських. Але останні американські президентські вибори повинні були показати, що шоу до результатів виборів ніякого стосунку не має. Вражаючі шоу були і у республіканців, і у демократів. У шоу Хілларі Клінтон на з'їзді демократів головні ролі грали два кращих виконавця американської політичної сцени - Барак Обама і Білл Клінтон. І що? І нічого.


Тому що після виборів стало ясно: Хілларі Клінтон просто дозволила собі "забути" про демократичного виборця у традиційних штатах, вона не з'їздила в регіони, які виявилися вирішальними для результату, вона просто не поговорила з людьми, не спробувала зрозуміти, що є для них важливим , що вони хочуть почути. А у Дональда Трампа це вийшло. Так, вийшло - в наш час, у епоху інтернету і плазмових екранів. Вийшло завдяки правильному розумінню настроїв виборців саме там, де ці настрої працювали на перемогу.

Українські вибори будуть визначатися тими ж закономірностями. Переможе той кандидат, який буде здатен зрозуміти настрої громадян в ключових для перемоги націонал-демократичного кандидата регіонах. Тому що результат виборів в першому турі буде вирішений саме націонал-демократичним електоратом, "малоросійський" проголосує за численних спойлерів колишньої Партії Регіонів. А ось у другому турі майбутньому президентові потрібно буде зуміти заручитися хоча б частиною "малоросійських" голосів, зуміти зрозуміти проблеми та настрої людей, які досі не вірять в Україну.

Це, насправді, дуже проста передвиборча кампанія, яка буде визначатися тим, наскільки провідним кандидатам на пост президента країни вдасться "достукатися" до людей - не за допомогою популістської тріскотні, не за допомогою ефектних безглуздих шоу, а за допомогою чесної розмови про майбутнє нашої держави та її громадян.

На американську передвиборчу кампанію українські вибори будуть схожі тільки тим, що як і в США, в Україні громадяни голосуватимуть не за того, кому вони хотіли б віддати свій голос, а за принципом найменшого зла. І провідним кандидатам на пост президента країни варто було б це зрозуміти - навіть якщо послужлива челядь, зайнята лестощами і шоу, їм про це боїться розповісти.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ