Вибори в Італії

Вибори в Італії

В Італії політичні союзники Кьоккетті, Антоніо Таяні та Сільвіо Берлусконі з Forza Italia, готуються увійти до коаліційного уряду, який, ймовірно, очолить Джорджія Мелоні з неофашистської партії "Брати Італії" - наразі вони є лідерами на майбутніх італійських виборах. До альянсу також входить Маттео Сальвіні, який раніше висловлював захоплення Путіним, у травні був змушений скасувати плани поїздки до Росії, що фінансується Москвою, і лише цими вихідними заявив, що Захід має переглянути санкції проти Росії.

Цей альянс, напевно, викличе нову напруженість на рівні ЄС після виборів в Італії.

Західні санкції проти Росії не працюють і фактично шкодять Італії, вважає Маттео Сальвіні, лідер ультраправої італійської партії Ліга, пропонуючи країнам-союзникам переглянути свій підхід.

Виступаючи в неділю на конференції політичних лідерів на озері Комо, Сальвіні заявив, що санкції, покликані покарати Москву за вторгнення в Україну, насправді допомогли Росії, забезпечивши профіцит експорту у розмірі 140 млрд. дол. на рік, що закінчився у липні 2022 року.

"Чи маємо ми захищати Україну? Так", - сказав Сальвіні. "Але я не хотів би, щоб санкції шкодили тим, хто їх вводить, більше, ніж тим, на кого вони накладені".

Висловлювання Сальвіні пролунали лише за кілька тижнів до того, як 25 вересня італійці прийдуть на виборчі дільниці на національних виборах, на яких, як очікується, переможе права коаліція, яка включає Лігу. Тому його коментарі можуть викликати стурбованість з приводу рішучості майбутнього уряду щодо Росії серед інших політиків ЄС, особливо враховуючи, що один із союзників Сальвіні в коаліції, лідер "Братів Італії" Джорджія Мелоні, заприсяглася твердо стояти на боці НАТО щодо жорстких заходів проти Москви .

Сальвіні сказав, що Ліга підтримує заходи щодо надання допомоги Україні як на національному рівні, так і на рівні ЄС, і він не розриватиме відносин із західними союзниками, якщо вони продовжать вводити санкції, але він також закликав інших лідерів переосмислити свою тактику.

"Якщо ми прийдемо в уряд, чи змінимо ми свої альянси? Ні. Ми залишаємося глибоко, гордо та міцно вкоріненими у вільний та демократичний Захід, який виступає проти війни та агресії", - сказав Сальвіні. "Але якщо ми приймаємо інструмент для заподіяння шкоди агресору, а після семи місяців війни він не постраждав, то принаймні розгляд питання про зміну видається мені виправданим".

Він заявив, що європейська відповідь необхідна для заспокоєння цін на енергоносії, інакше можуть бути втрачені тисячі робочих місць. "Нам безперечно потрібен європейський щит, як під час COVID", - сказав Сальвіні.

Лідер Ліги останніми днями робив подібні коментарі, висловлюючи сумніви щодо санкцій, а критики стверджували, що він повторює популярну тезу, яку використовує російський уряд.

Міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо із конкуруючої партії "Разом за майбутнє" заявив, що Сальвіні виступає проти санкцій, щоб "зробити послугу Путіну", і сказав, що його коментарі показують, що Сальвіні та його союзники розділилися з цього питання.

"Питання про санкції дуже зрозуміле для італійських правих: У них немає лінії", - сказав Ді Майо в інтерв'ю Rai TV Mezz'Ora в Піу в неділю.

Енріко Летта, лідер лівоцентристської Демократичної партії, у суботу в Твіттері також звинуватив Сальвіні в тому, що той виконує роботу Путіна, посилаючись на відео, де Сальвіні стверджує, що санкції шкодять Італії більше, ніж Росії.

"Я не думаю, що Путін міг би сказати це краще", - сказав Летта.

POLITICO Europe