Видатні постаті української історії: Ганна Всеволодівна (Янка) (?—1113)

Видатні постаті української історії: Ганна Всеволодівна (Янка) (?—1113)

Золотокоса і білолиця красуня-слов’янка, сестра Володимира Мономаха, яка ще у ранньому дитинстві одержала прізвисько Янка, відзначалася живим розумом, легким характером і була загальною улюбленицею. Коли князівні виповнилося вісім років, вона була заручена зі спадкоємцем візантійського престолу Костянтином. Її батько, князь Всеволод Ярославич, сам навчив дочку грамоти й прищепив їй любов до книжкового знання. Вже у віці десяти років він доручав їй переписувати рукописи та документи. Тоді ж проявилися й інші дарування Янки — вона миттєво засвоювала прочитане і прагнула навчити інших усього, про що довідалася сама.

Тим часом сталися драматичні події — у Києві спалахнула міжусобна війна за престол між князями, а в Константинополі після смерті старого імператора зійшлися в непримиренній сутичці претенденти на трон — Михайло, юний наречений Янки Костянтин і авантюрист Андроник. Троном заволодів Михайло, а Костянтина і Андроника було пострижено в ченці й ув’язнено в монастир. У середні віки існував звичай — якщо один із подружжя приймав чернецтво, то і другий був зобов’язаний наслідувати його приклад. Янка була всього лише нареченою, але, незважаючи на умовляння батька, вирішила розділити долю Костянтина.

Всеволод побудував для дочки нову обитель, названу Свято-Андріївською, і згодом вона стала називатися «Янчин монастир», що зайвий раз підтверджує популярність князівни серед простого люду. Уже в наступному після постригу році князівна створила у своєму монастирі першу в Київській Русі школу для дівчат. До навчання залучалися дівиці різних станів — від боярських дочок до селянок, аби ж вони були «охочі до наук». У школі навчали грамоті, лічбі, а також ремеслам — прядінню, ткацтву, шиттю одягу та художньому вишиванню.

Великий князь високо цінував розум і дипломатичні здібності дочки. Почасти їй доручалися справи державного значення. Так, у 1088 році, уже будучи ігуменею у своєму монастирі, Ганна вирушила в далеку подорож у Константинополь, для того щоб підшукати гідного спадкоємця нещодавно померлому київському митрополитові.

Школа в «Янчиному монастирі» проіснувала протягом декількох десятиліть. Тут одержали освіту дочки Володимира Мономаха, багатьох інших князів і бояр. Після смерті Ганни монастир став усипальницею усіх нащадків Всеволода Ярославича.

В 1116 році князівна Ганна Всеволодівна була канонізована.