Видатні постаті української історії: Лілія Подкопаєва (1978)

Видатні постаті української історії: Лілія Подкопаєва (1978)

Абсолютна чемпіонка світу, Європи та Олімпійських ігор, володарка 45 золотих, 21 срібної і 14 бронзових медалей, завойованих на міжнародних змаганнях, Лілія Подкопаєва народилася в передмісті Донецька, в простій робітничій сім’ї. Шлюб батьків розпався, і дівчинку виховували мати і бабуся. Лілія з раннього дитинства почала займатися спортивною гімнастикою і завдяки таланту та винятковій працьовитості швидко досягла видатних результатів. Далеко не кожна людина змогла б витримати те, що вона витримувала протягом багатьох років, — по три багатогодинних виснажливих тренування на день.

Однак визнання прийшло далеко не відразу. Лілія йшла до своєї вершини від старту до старту, долаючи біль, хвороби, втому. Зірковий час настав у 1995—1996 роки. Під керівництвом тренера Лілії Пугачової протягом півтора року вона стає абсолютною чемпіонкою світу, Європи та Олімпійських ігор; і далі — безліч турнірів, нагород, грім овацій і захоплення шанувальників спортсменки. Створений Подкопаєвою унікальний елемент — «подвійне сальто вперед з поворотом на 180 градусів» — донині жоден із гімнастів так і не зумів повторити.

У 2001 році Лілія Подкопаєва закінчила Київський інститут фізкультури за фахом «тренер-викладач», а через рік вступила до Донецького державного університету керування. По закінченні спортивної кар’єри зайнялася бізнесом, створила в Донецькій області мережу гімнастичних шкіл і очолила міжнародний благодійний фонд «Здоров’я поколінь». Завдяки енергії та наполегливості Лілії Подкопаєвої уже всьоме проводиться дитячий спортивний фестиваль «Золота Лілія».

У 2004 році спортсменка була національним послом у Раді Європи з питань спорту, в 2005-му — послом ООН із питань боротьби зі СНІДом. За цю діяльність у 2007 році Подкопаєвій було присуджено нагороду ООН.

У 2008 році ім’я видатної гімнастки було увічнене у Всесвітньому Залі Слави (США, Оклахома-Сіті).