Видатні постаті української історії: Вікентій Хвойка (1850—1914)

Видатні постаті української історії: Вікентій Хвойка (1850—1914)

Вікентій Хвойка, видатний український археолог і дослідник давніх культур, народився в Чехії, в містечку Семіні. Він отримав освіту агронома в Празі, а коли підходящої роботи в Чехії не знайшлося, вирішив перебратися до Російської імперії. Оселившись у Києві, Хвойка викладав у гімназіях і водночас успішно займався агрономічною наукою.

Але головною і єдиною любов’ю молодого агронома була історія матеріальної культури. Він стає членом Київського товариства старожитностей і мистецтв, бере участь в археологічних експедиціях, веде на свій страх і ризик самостійні дослідження. Сучасники відзначали вражаюче чуття, яким був наділений Хвойка,— якщо він брався за розкопки, то неодмінно виявляв дивовижні речі.

У 1896 році, оглядаючи стіни котловану, виритого на вулиці Кирилівській у Києві, археолог зненацька побачив серед сміття уламок бивня мамонта, покритий загадковими малюнками. Будівельні роботи було зупинено, і після подальших розкопок на світ з’явилися кілька землянок і безліч предметів, що належали не відомій науці культурі. Свою назву — трипільська — вона одержала від села Трипілля на Київщині, де збереглося найбільш цілісне поселення, або «протомісто», за яким можна було скласти уявлення про життя невідомого народу.

Про це відкриття Хвойка повідомив на XI Всеросійському археологічному з’їзді в Києві і на конгресах антропологів у Парижі та Флоренції. Окрім трипільської культури, дослідникові належала честь відкриття й інших культур кам’яного віку на території України — зарубинецької та черняхівської. Досліджуючи пам’ятники різних епох, Хвойка дійшов найважливішого висновку, що населення Придніпров’я — предки слов’ян — жило в цих місцях і розвивалося безперервно починаючи з 7—8 тисячоліть до нашої ери.

Щоб продовжувати дослідження, археологові довелося продати зібрану за довгі роки колекцію унікальних старожитностей. На щастя, придбала її міська влада, і ця колекція стала основою Київського музею старожитностей і мистецтва.

Відкрита Вікентієм Хвойкою культура визнана одним із найяскравіших явищ європейської цивілізації, але справжні її масштаби з’ясувалися лише в 50-х роках 20 століття. Під час аерофотозйомки територій на Правобережжі Дніпра було виявлено сліди десятків трипільських «протоміст», які налічували по кілька тисяч будинків і обіймали більшу площу, ніж Давній Київ або Рим.