Використання Росією хімічної зброї буде червоною лінією

Використання Росією хімічної зброї буде червоною лінією

Якщо Росія використає хімічну зброю, це повинно стати червоною лінією для США та НАТО, сказала в ефірі програми каналу NBC «Зустріч з пресою» конгресменка-респукбліканка Ліз Чейні. Вона додала, що «захід, Сполучені Штати та НАТО повинні припинити говорити Росії, що вони НЕ зроблять».

«Ми повинні дуже чітко сказати, що ми розглядаємо всі варіанти, і використання хімічної зброї однозначно не змінить наші розрахунки», - сказала Чейні і додала, що Росія повинна розуміти – якщо жорстокість збільшиться, США будуть розглядати увесь можливий спектр дій разом із союзниками по НАТО».

Раніше адміністрація США попереджала, що Росія може використати в Україні хімічну зброю під час операції під чужим прапором.

В цьому ж випуску програми сенатор-демократ Крис Мерфі заявив, що президента Путіна не можна прийняти назад в світовий устрій, а вторгнення Росії в Україну повинно стати моментом, коли світ перегляне його залежність від російських енергоносіїв. На питання, чи можна дозволити Путіну знову сісти за стіл переговорів, якщо буде припинений вогонь, Мерфі відповів: «Він був членом світового устрою, тому що ми дозволили союзниками та США стати залежними від товарів, які він виробляв. Так що ні, ми не повинні пустити його назад в світовий устрій».

Він додав, що рішення щодо можливої мирної угоди виключно за президентом Зеленським, і якщо президент Зеленський вирішить відмовитись від пропозицій росіян, Сполучені Штати його підтримають. «Сполучені Штати будуть стояти разом з Україною, якщо це остаточна позиція українського уряду», - сказав Мерфі.