"Винищувач маршалів" - Павло Бондаренко

"Винищувач маршалів" - Павло Бондаренко

28 травня 1987 року 18-річний німецький спортсмен Матіас Руст на літаку «Cessna 172B Skyhawk» здійснив несанкціонований політ з Фінляндії до СРСР, приземлившись у Москві на Москворецькому мосту й виїхавши літаком на Красну площу.

Незважаючи на те, що Руст живий-здоровий, жодної версії мотивів його вчинку досі не існує. Він стверджує, що то був "жест миру". Проте кілька обставин залишають серйозні питання.

По-перше, Руст діяв за заздалегідь розробленим планом уникнення спостереження радіолокаційними станціями Фінляндії, а коли Cessna зникла з екранів радарів і було запущено рятувальну акцію, на маршруті польоту виявили масляну пляму, що дає підстави вважати здійснення інсценування аварії.

По-друге, незважаючи на запущений кимось (цікаво, ким) міф, що система ППО СРСР "прогавила" Руста, це не так. Його літак було досить швидко виявлено, його супроводжували винищувачі ППО, але потім порушника "загубили". Офіційно через те, що "недосвідчений молодий лейтенант" під час зміни кодового номеру системи "свій-чужий" дав літаку Руста позначку "свій". Те, що якийсь лейтенант, котрий прослужив менш ніж рік, опинився головним у нештатній ситуації на командному пункті округу ППО - маячня.

По-третє, є свідчення на рівні генералітету, що літак Руста дозаправляли просто на дорозі під Старою Руссою і що до цього польоту прямо причетний тодішній заступник голови КДБ СРСР Володимир Крючков, котрий діяв за прямої санкції Горбачова. На Крючкова після цього посиплеться цілий дощ звань та посад.

По-четверте, на хвостовому оперенні літака Руста після приземлення на Красній Площі чітко зафіксовано символічне зображення атомної бомби і це не фотошоп. Його не було під час вильоту з фінського аеропорту Гельсінкі-Малм. Зрозуміло, що крилатих художників, котрі могли б нанести цей малюнок у повітрі, не існує. Так само, як Руст не міг у польоті перевдягнутися із джинсів та сорочки кольору хакі, в яких він був у Хельсінкі" у червоний комбінезон, у якому його зафіксовано на фото.

По-п`яте, особистість самого Руста. Судячи з його пізнішого способу життя (щонайменше два кримінальних злочини), КДБ могло знайти на нього якийсь компромат і завербувати. По свіжих слідах його матір заявила західним журналістам: "Я просто не знаю що вам відповісти... Я гадаю, його до цього змусили".

Очевидно одне: політ Руста було використано Горбачовим і його командою, аби "звалити" з посади Міністра оборони СРСР Соколова та старий радянський генералітет. Не можна було просто заявити: ми капітулюємо у Холодній війні і за умовами маємо радикально скоротити армію. "Винищувачем маршалів" назвала Руста західна преса.

До речі, у якийсь момент Руст визнав, що далеко не юнацький романтизм погнав його під радянські винищувачі - тим навіть стріляти не потрібно було - достатньо пройтися повз легеньку "Цесну" на форсажі, аби та розвалилася. Як заявив Руст, до польоту його спонукав "провал" саміту у Рейкьявіку.

Це зараз зустріч Горбачова з Рейганом у столиці Ісландії 11-12 жовтня 1986 року оцінюється як капітуляція СРСР. А тоді вважали, що оскільки не було досягнуто жодних офіційних домовленостей, саміт був невдалий. На початку процесу "почесної капітуляції" Горбачову за всяку ціну було треба прибрати з керівництва Збройними силами СРСР "яструбів".

І їх прибрали...

P.S. Дуже часто справжня історія виглядає далеко не такою, якою її малюють у шкільних підручниках та популярних телепередачах. Існує інша, таємна історія, що її показувати громадянам не годиться. Минуле СРСР, а до того Російської імперії, а до того Москеовського царства в цьому контексті дуже цікаве.

Павло Бондаренко