Вирощування гарбузів на дачі

Вирощування гарбузів на дачі

Серед баштанних культур гарбуз дає видатні по величині плоди. Відомий рекордсмен, гарбуз вагою в 300 кг, отримана фермером в Центральній Америці. Гігантські плоди вагою в 100 кг не рідкість у наших південних районах. Вирощування у відкритому грунті гарбуза нескладне заняття, але певні умови для отримання хорошого урожаю, потрібно дотримуватися.

Користь гарбуза

Як всі баштанні, гарбуз теплолюбна.

У гарбузі все корисно – м’якоть плоду, насіння і кірка. Навіть внутрішня волокниста частина є лікарським засобом. Є в гарбузі, що рідко зустрічається в природі, вітамін Т. М’якоть гарбуза використовується в кулінарії, з неї виходять прекрасні корисні страви. Гарбузове насіння йдуть на отримання масла і застосовуються для вигнання глистів.

Веселе свято Хелловін не обходиться без засушених гарбузів, з яких роблять образи міфічних героїв.

Особливо цінується солодка мускатний гарбуз.

Вважається, що цей сорт смачніше інших. Вона наливається, створюючи різні форми, і має різне забарвлення плодів. Невеликі гарбузи зручно зберігати взимку.

Гарбуз посадка і догляд у відкритому грунті через розсаду

Є два способи вирощування теплолюбних овочів:

розсадний;
посів насінням.

Гарбуз можна виростити через розсаду в будь-якій місцевості, подекуди прикриваючи від ранніх заморозків.

Насіння необхідно попередньо підготувати, прогріти, замочити в золі або стимуляторів росту. Іноді пересушені, непідготовлені насіння не можуть проклюнуться. Тому краще проростити посадковий матеріал у моху, тирсі або сирої ганчірці, і посіяти з проклюнувшимися паростками.

Земля для розсади береться родюча, стаканчики великі. Для проростання потрібна температура близько 20 градусів, але землю не можна пересушувати. Тому полив теплою відстояною водою буде корисний. Сім’ядольні листочки швидко витягуються, тому слід залишити місце для підсипки, але попередньо довге стебло потрібно згорнути кільцем, і присипати землею. Називається такий прийом кільцевання розсади. На південному вікні в теплі розсада не вимагає підсвічування. Висаджується у грунт при сталому теплі. Гарбуз любить, щоб під нею розводили біологічний багаття з рослинних залишків, старих тирси, коров’яку мулу зимової підстилки від тварин. Вимоги до грунту:

родюча легка, попередниками не повинні бути баштанні культури;
відкрите сонячне місце з куліскою з високих рослин з північної сторони;
височина з глибоким стоянням грунтових вод.

Посадка і догляд за гарбузом у відкритому грунті полягає в її захисту від шкідників і хвороб. Ті ж хвороби, що гублять урожай огірків, можуть нанести шкоду та гарбузі. Тому полив рослини ведуть акуратно, тільки теплою водою і по кільцю, не змочуючи грунту біля кореня. Поливають гарбуза помірно, збільшують подачу води під час наливу і припиняють на період дозрівання. Корінь йде в землю до трьох метрів, і навіть у посуху гарбуз буде мати достатньо вологи.

Рослина любить органічні і мінеральні підгодівлі. Удобрювальні поливи роблять кожну тиждень, чергуючи азотні і фосфорно-калийгые добрива. Лианообразное рослина не любить близького сусідства інших городніх культур. Вона кидає батоги далеко, а в міжвузлях вони пускають додаткові корені, живлячи рослина. Однак урожай потрібно регулювати. Чим менше зав’яжеться тыквин, тим вони будуть більше. Гарбуз прищипують, як і батоги огірка, не даючи їй розростатися. Гігантські плоди виростають, якщо залишають одну або дві зав’язі.

З настанням ранкових заморозків залишати гарбуз без прикриття на грядці небезпечно. Тому над нею встановлюють тимчасовий намет або зрізають гігантські ягоди. Коли дозріває гарбуз, її скоринка стає твердою, а хвостик всихає. Але навіть незріла, вона за кілька тижнів доходить в теплому приміщенні. І маленькі гарбузики після Нового року теж мають жовту соковиту м’якоть.

Посів гарбуза і догляд за бахчей

Деякі скоростиглі сорти можна виростить посівом в грунт. До такого сорту відноситься Баттернат, дозріває за 100 днів і Мускатна, але її можна виростити тільки розсадою. З 800 сортів гарбузів улюбленими солодкими є трохи більше 40. На півдні вирощують Зорю Сходу, Грибовскую зимову, набирають до 12% цукрів. Дуже солодкі середнього терміну дозрівання є Комора, Мармурова, Мигдальний.

У південних районах, наприклад, в Криму баштанам з гарбузом віддається велика площа сільгоспугідь. Рослини сіють в лунки по кілька штук, залишаючи одне, саме сильне рослина. Земля під гарбуз відводиться рихла з нейтральною по кислотності середовищем. Попередниками можуть бути будь-які сільськогосподарські культури, крім баштанних, щоб не передати хвороби та шкідників споріднених культур.

Основною вимогою для цієї культури є тепло. Вдень температура повинна бути в середньому 30 градусів, а вночі 18. Коли ведеться вирощування гарбуза у відкритому грунті прищипування обов’язково. Заростання зайвої зеленою масою забирає харчування від плодів. Але не менш важливо проводити заходи по захисту рослин. У великих кооперативах заходи захисту вибирають фахівці в домашніх умовах краще користуватися народними методами боротьби.Вирощування гарбузів у відкритому грунті на дачі

В особистих господарствах можна використовувати сучасні засоби, дозволені для застосування на власних підсобних господарствах. Особливо докучають слимаки, з якими борються, розсипаючи навколо рослини вапно, суперфосфат, хвойні голки, або створюючи пастки.

Несправжня та справжня борошниста роса можуть у лічені дні знищити врожай. Тому, обприскування проти антракоза і американської роси проводиться обов’язково. Коли дозріває гарбуз, визначається станом кірки. Вона не повинна продавлюватися рукою, а хвостик повинен всихати. При цьому термін дозрівання залежить від сорту і може настати через 90 або 150 днів. Пізні сорти встигають накопичити більше корисних речовин і цукрів. Навіть недозрілі непошкоджені плоди з часом жовтіють і володіють всіма корисними і смаковими якостями.