Виставка знищеної західної та парад до 9 травня: Путін хоче показати Росію як "рятівника світу"

Виставка знищеної західної та парад до 9 травня: Путін хоче показати Росію як "рятівника світу"

Підготовка до святкування 9 травня у Росії цьогоріч відбувається на тлі певних успіхів російської армії на фронті в Україні, пишуть західні видання.

Окрім традиційного параду на Красній площі, Кремль також організував виставку знищеної на полі бою західної бронетехніки.

Цим президент Путін хоче надіслати послання, що попри те, що Росія нібито бореться проти "колективного Заходу", перемога буде за Кремлем, пише Washington Post.

На виставці російських "трофеїв", серед іншого, представлені американський і німецький танки Abrams та Leopard, британські військові авто Husky та Mastiff, американські гаубиці, тощо.

"Великий елемент зловтіхи"

Центр протидії дезінформації РНБО України зазначає, що демонстрація техніки розрахована на вітчизняну аудиторію і є частиною великої пропагандистської кампанії.

Москва прагне виставити НАТО стороною конфлікту, а для іноземної аудиторії таким чином хочуть дискредитувати західну допомогу Україні.

Як зауважує BBC, ще одна мета — ще більше демонізувати Захід у свідомості росіян, а також провести паралелі із "перемогою Радянського Союзу проти нацистської Німеччини під час Другої світової".

"Але в цій виставці також є великий елемент зловтіхи", - пише оглядач видання. Навіть попри нещодавній довгоочікуваний пакет допомоги Києву від США у 61 мільярд доларів, росіяни вважають, що тепер вони мають ініціативу на полі бою.

Оглядач Алекс Кокчаров в мережі Х (колишня Twitter) звертає увагу на те, що подивитись на захоплену західну техніку в Москві прийшли тисячі людей. "Припиніть казати, що це "війна Путіна". На жаль, це війна Росії", – додає він.

Чимало користувачів також звернули увагу на те, що серед танків і бронемашин на виставку військової техніки росіяни привезли також знищений трамвай із Маріуполя.

Інший парад у Москві, ніж торік

Тим часом на Красній площі тривають репетиції параду. "Очікується, що цьогорічний парад буде значно відрізнятися від параду 2023 року, який відбувся під час розпалу російського вторгнення в Україну, де майже не було сучасної важкої техніки, прольотів авіації та було мало солдатів", – зазначає у мережі Х спільнота з дослідження відкритих даних OSINTdefender.

Водночас оглядачі нагадують про цинічність паралелей, які Кремль намагається провести із Другою світовою та повномасштабним вторгненням Росії в Україну, так само як і виправдання війни звинуваченнями у "нацизмі" в Україні.


"Здається, використання нацистського терміну є трохи лицемірним для Росії. "Москва, 1 травня 1941 року. В Європі війна, тисячі загиблих, мільйони зруйнованих будинків. На Красній площі парад приймає Сталін. Союзники з Третього рейху запрошені як гості", – пише полковник ВПС США у відставці Джеффрі Фішер.