Витримки з інтерв'ю Макрона

Витримки з інтерв'ю Макрона

«Ми маємо одну мету: росія не може і не повинна виграти цю війну. Протягом двох років ми допомагали Україні, і якщо ситуація погіршиться, то відповідальність за це ляже лише на росію», — каже Еммануель Макрон

"Що поставлено на карту в Україні? Ця війна є екзистенційною для нашої Європи й для Франції", - вважає Еммануель Макрон. «В нашому словниковому запасі занадто багато обмежень. Ми не робимо ескалації. Ми не в стані війни з росією. Просто ми повинні бути чіткими: ми не повинні дозволити росії перемогти".

«Протягом кількох років ми всі живемо у світі, де відбувається те, що, на нашу думку, було неймовірним. Це кінець безтурботності, про яку я говорив кілька років тому. Ми з вами зараз тут(в цій точці). Війна йде на європейській землі», — каже Еммануель Макрон. "Між Страсбургом і Львовом менш як 1500 кілометрів. Уявляєте? У цій країні війна»

«Франція - це сила миру. Просто сьогодні, щоб був мир в Україні, ми не повинні бути слабкими. І тому ми повинні ясно дивитися на ситуацію і ми повинні з рішучістю, волею, сміливістю сказати, що готові залучити ресурси для досягнення нашої мети, яка полягає в тому, щоб росія не виграла».

"Ми допомогли Україні протистояти. Але зараз контекст на українській землі змінюється. Ситуація для них набагато складніша. росія стає жорсткішою на своїй території та посилює свої атаки. І тому так, я вам кажу з великою відповідальність цей початок 2024 року повинен стати для нас поштовхом».

«Ми зробимо все необхідне для досягнення нашої цілі. Якби росія виграла, як би змінилося життя французів? Ми більше не будемо у безпеці в Європі. Хто може подумати хоч на одну секунду, що президент путін, який не виявив поваги до жодних кордонів і жодного зі своїх зобов’язань, зупиниться б на цьому?» "Безпека Франції, безпека Європи та Безпека французів поставлена  на карту зараз там". «Це наші життєво важливі інтереси».

"Якщо росія виграє цю війну, довіра до Європи буде зведена до нуля. Якою була б наша довіра до Європейського Союзу, члени якого дозволили б цьому статися?", - запитує Еммануель Макрон. «Як ви думаєте, поляки, литовці, естонці, латвійці, румуни, болгари могли б хоч секунду залишитися в мирі? І я вже не кажу про Молдову, яка сьогодні, звичайно, не в Євросоюзі, але який у наступну секунду опиниться під загрозою».

«Бажати миру сьогодні — це не підвести Україну, а сприяти миру», — каже Еммануель Макрон. "Це означає бути надійним, бути сильним і готовим адаптуватися до вибору, який зробить росія. І якщо війна розширить свої межі, якщо війна пошириться на Європу, це буде лише вибір і лише відповідальність росії.»

На запитання журналіста, чи сьогодні росія є ворогом чи супротивником Франції і яка між цими поняттями різниця, Макрон відповів: "Безумовно, сьогодні росія є супротивником. Кремлівський режим є супротивником. Я завжди це казав, ми не воюємо з росією ні з російським народом, ми - підтримуємо Україну. Ми робимо все, щоб росія програла, я вам дуже просто скажу, що немає стійкого миру, якщо немає суверенітету та повернення до міжнародно визнаних кордонів України, включаючи Крим».

"Відповідальність за цю війну, відповідальність за удари, завдані українському фронту, лежить лише на росії. Наша відповідальність полягає в тому, щоб бути сильними заради миру, щоб підтримувати європейську єдність. Зберігати нашу єдність означає бути сильними: бути сильними, щоб стримувати, бути сильними, щоб протистояти, бути сильними заради нашої безпеки!

Мerci, Monsieur le Président!