"Виявляється, багато хто цього не знав" - Павло Бондаренко

"Виявляється, багато хто цього не знав" - Павло Бондаренко

Картина «Богатирі» Віктора Васнєцова, 1898 рік, Третьяковська картинна галерея. Цією картиною московська пропаганда ілюструє свій "Русский мир", на москві звично повторюють, що це "русские богатыри".

Насправді...

Ілля Муромець (Ілько Муровець) народився у м. Моровійськ, зараз - село Морівськ, Чернігівська область, Україна. Про нього, як київського героя згадують видатний полководець Великого князівства Литовського, Руського і Жемантійського Філон Кміт, а також знаменитий австрійський дипломат Еріх Лясота. Мощі святого Іллі Муромця нині зберігаються у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Добриня Микитович (Низкинич) за твердженнями істориків, народився у с. Низкиничі, зараз - Володимир-Волинський район, Волинська область, Україна. Брат матері Володимира Великого Малуші, син Малка Любечанина. Можливо також, що він походить з величезного міста на кордоні нинішніх Донецької та Харківської областей, назва якого не збереглася і яке було знищене близько 945 року.

Олешко Попович

народився у м. Пирятин, зараз – Лубенський район, Полтавська область, Україна. Це реальний історичний персонаж другої половини Х-го століття, про якого згадують кілька літописів.

У той час Москви ще не було. На місці Суздаля стояло село фіно-угорського племені мещора Кідекша; Ростова не було, а було Сарське городище, де жили представники фіно-угорського плеені меря; а Муром був столицею фино-угорського племені мурома. Лише через століття у тих краях з`являться перші християнські месіонери.

Що-що, а красти вони навчилися віртуозно.