"Виживання - питання солідарності" - Віталій Портников

"Виживання - питання солідарності" - Віталій Портников

Епідемія короновірусу - це не привід для паніки

Це привід зрозуміти, як насправді влаштована наша держава, наскільки ефективною та відповідальною є влада. І яким чином повинні діяти в ситуації, що склалася, самі громадяни.

Думаю, більшу частину відповідей ви знаєте і самі. Ми живемо в дивовижно неефективній державі. Професійні зміни в ній, які почалися після Майдану 2014 року, фактично призупинилися після президентських і парламентських виборів 2019 року. Причому я думаю, що багато наших співгромадян, навіть якби знали, що на них і на їхніх близьких очікує в 2020 році, навряд чи вчинили б інакше. У нашому суспільстві ще не сформований запит на професіоналізм. А ось запит на порожню балаканину, на «мильну оперу» - сформований. Тільки, на мій превеликий жаль, це не захищає від вірусу.

Звичайно, можуть сказати, що від вірусу не захищають і професійні політики, і ефективні держави - подивимося на Європу. Однак зрозуміло, що чим ефективнішою є держава, чим сучаснішою є система охорони здоров'я - тим більше шансів.

У ситуації, коли у нас немає ні того, ні іншого, багато що буде залежати від відповідальності кожної окремої людини. Так, у нас немає ефективної держави і професійної влади. Але у нас є суспільство, яке має задуматися про самозбереження. Так, у нас немає сучасної системи охорони здоров'я. Але у нас є лікарі, медичні працівники. Можна уявити собі - по тому, що ми чуємо з інших країн - скільки всього зараз на них впаде. І ми можемо цих людей, теж, до речі, переляканих, або зацькувати - або дати їм шанс врятувати пацієнтів.

Найближчі тижні і місяці - це життя в зовсім іншому світі, правил поведінки в якому і реалій якого ми ще не знаємо. Але якщо в цьому світі економічного, соціального, політичного та епідеміологічного колапсу люди будуть ще й накидатися один на одного - я всім нам не заздрю.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ