"Визначний прогрес": Україна виконала 90% зобов'язань на шляху до ЄС – Урсула фон дер Ляєн

"Визначний прогрес": Україна виконала 90% зобов'язань на шляху до ЄС – Урсула фон дер Ляєн

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва у суботу, 4 листопада, заявила, що Україна досягла “визначного прогресу” на шляху вступу до ЄС.

Крім того, посадовиця зауважила, що Україна виконала понад 90% зобов'язань та пообіцяла усю потрібну політичну і технічну підтримку з боку ЄС.

Заява прозвучала напередодні звіту, який Європейський Союз має представити наступного тижня про прогрес України в її заявці на членство.

Україна подала заявку на вступ до ЄС через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Урсула фон дер Ляєн сказала, виступаючи у Верховній Раді України: "Я впевнена, що ви зможете досягти ваших амбіцій".

Президент України Володимир Зеленський назвав шлях України до зближення з ЄС «колосальним». А також наголосив: “Продовжуємо трансформацію нашої держави, для того, щоб бути готовими – реально – до повноправного вступу в Євросоюз, для того, щоб адаптувати всі наші інституції, всі наші стандарти до європейських правил”.

За словами Зеленського, внутрішня політика України – це і є політика євроінтеграції. Він також написав у соцмережах Х та Фейсбук про наближення моменту, коли український прапор буде в Брюсселі "нарівні з усіма іншими прапорами держав – членів ЄС".

Агенція цитує слова президентки Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн про те, що, незважаючи на російську агресію, Україна “досягла багатьох віх”. Посадовиця особливо виокремила українські судові реформи.

На саміті в грудні 27 членів ЄС мають вирішити, чи дозволити Києву розпочати переговори про вступ, крок, який потребує одностайної підтримки всіх членів блоку.