"ВЛАДА ВЧИТЕЛЯМ ТА БІЗНЕСУ: «КРУТІТЬСЯ, ЯК ХОЧЕТЕ». ТОЖ ТЕПЕР НА ЩО ЧЕКАТИ?" - Александр Гончаров

"ВЛАДА ВЧИТЕЛЯМ ТА БІЗНЕСУ: «КРУТІТЬСЯ, ЯК ХОЧЕТЕ». ТОЖ ТЕПЕР НА ЩО ЧЕКАТИ?" - Александр Гончаров

Проясню ситуацію. Днями Рада прийняла за основу скандальний законопроект щодо підвищення податків для людей та бізнесу. Його остаточне затвердження ні в кого не викликає сумнівів. Тим більше, що у проекті держбюджету-2025 закладено доходи від нових податків: велике збільшення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд грн в наступному.

Як це стосуватиметься кожного з нас? Нардеп Южаніна нам відверто пояснює, що купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків, а із зарплат учителів, лікарів і бюджетників тепер братимуть не 1,5% військового збору, а 5% податку. Кабмін і Рада також планують знизити витрати на підтримку малого та середнього бізнесу у 2025 році. Ну, і не забуваємо про високу інфляцію в Україні, тож у реальному вираженні зниження реальних доходів буде ще значнішим.

Що відбувається? Навіщо це робиться? Ні, це не спроба уряду боротися з інфляцією, а спосіб вирішити лише проблему дефіциту держбюджету-2025. Але хіба «нагорі» не розуміють, що підприємці важливі не лише тому, що вони забезпечують роботою мільйони українців, а й тому, що формують середній клас, який є основою стабільного розвитку нашого суспільства. Зрештою, малі та середні підприємства часто є джерелами нових ідей, технологій та продуктів.

Навіть такий лояльний до рішень Кабміну підприємець Олег Гороховський змушений був визнати: «Тепер вже можна з упевненістю сказати, що у дискусії бізнесу та уряду про підвищення податків бізнес програв. І як вишенька на торті активним учасникам спротиву виписали податок 50% заднім числом».

Отже, як впливати на цю ситуацію? Що робити? По-перше, зараз саме той випадок, коли порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. По-друге, треба постійно слідувати золотому правилу: коли грошей мало - берись за все і ризикуй, коли грошей багато - вчися говорити «ні» та не метушись.

І головне, у нас є можливості на все: вчитися, черпати інформацію з інтернету, ділитися досвідом з іншими, заробляти сидячи вдома. Можете уявити таке років 15 тому? Я – ні. Більше того, коли я навчався, не було й половини сучасних можливостей. Зокрема, щоб отримати інфу, треба було ходити до бібліотеки, купувати книги чи навчання.

Зараз все лише у наших руках. Настав час, який відкриває нові можливості, варто їх лише брати!