Воєнні злочини окупантів в Україні: відома дата першого засідання Гаазького суду

Воєнні злочини окупантів в Україні: відома дата першого засідання Гаазького суду

Перше засідання Міжнародного суду в Гаазі щодо воєнних злочинів російських окупантів на території України відбудеться 7 березня.

Про це під час телемарафону UAразом повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, найголовніше тепер визначити подальші кроки стосовно фіксації, оцінки й розслідування злочинів, а також підготовки до судового засідання безпосередньо.

Веніславський наголосив, що воєнні злочини не мають строку давності. Ба більше, об’єктами переслідування є не лише ті, хто віддає злочинні накази, а й ті, хто їх виконує. Однак цей процес є доволі клопітким, тож не варто очікувати на швидкий результат.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочав розслідування можливих воєнних злочинів Російської Федерації на території України.

24 лютого Президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. По низці українських міст були завдані ракетні удари, атаковані військові об’єкти Збройних сил України.

В Україні запроваджено воєнний стан. Президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію.