"Вона це зробила..." - Тетяна Ніколаєнко

"Вона це зробила..." - Тетяна Ніколаєнко

Вона, і ніхто інший. Альона Савченко стала Олімпійською чемпіонкою. Це була її 5-та Олімпіада. На двох попередніх вона двічі ставала бронзовою призеркою, хоча своє золото мала взяти ще у Ванкувері.
15 років тому вона поїхала з України, бо хоч була кращою парницею планети, в Україні у неї був лише партнер, який тільки те й робив, що зривав стрибки.
Українська федерація, яка була тим ще гніздом корупції ( яке зрештою і вбило цей вид) відпустила фігуристку зі скандалом і змусили дівчину повернути навіть гроші за сукні.
У Німеччині Олену поставили в пару з Робіном Шолкови, і у них одразу ж з'явилися перші успіхи. Все б було добре, але тут в пресу потрапила інформація, що їх тренер Штойєр за часів НДР співпрацював зі Штазі. Після цього німецький уряд відмовився фінансувати пару.

Щоб продовжити тренування, спортсменам довелося створити свій домен в інтернеті і продавати уболівальникам "пікселі" сайту в обмін на фінансування.

Обструкція уряду не завадила парі стати 5-кратними чемпіонами світу та Європи.


Пара Альона Савченко-Робін Шолкови змогла похитнути російську гегемонію в фігурному катанні та запропонувати модерну хореографію, відмінну від пафосною російської школи. Десяток років вони були локомотивом, який тягне за собою інших фігуристів. Їх "Піна" і "Список Шиндлера" вже стали історією фігурного катання. Так вони і дійшли до 4-ї Олімпіади Савченко.

В Сочі у Альони не було шансів з політичних міркувань. Росія на той момент уже прикупила ще одну талановиту українську парницю Тетяну Волосожар, і її пара з Максимом Траньковим була лідером. Їх бали зашкалювали і по сезону, і тим більше на Олімпіаді. У Савченко і Шолкови здавали нерви, і вони робили помилки. У підсумку - лише друга олімпійська бронза.

Після Сочі Шолкови повісив ковзани на гачок, і став тренером росіян;) А вона не здалася. В неї вже ніхто не вірив, а вона знайшла партнера - француза Брюно Массо, і знову почала тренуватися. Її тренер Інго Штойєр, через якого вона вигрібала всі ці роки, запросив за їх тренувавння такі гроші, що в фігуристки почалася істерика. Заспокоїв Массо - сказав, що треба шукати іншого спеціаліста, бо цьому на Альону просто плювати.

Вони знайшли тренера. Ним став Олександр Кеніг. Але насправді головним тренером був не він, а вона.

За цю 4-річку нова пара не виграла жодної світової першості, і двічі була другими на Європі. Але Савченко не здавалася. Цього року на Чемпіонат Європи вона не поїхала. Програвати на змаганнях в Москві росіянам в її плани не входило, але Гран-прі вона виграла у всіх найсильніших.
Це була заявка тільки на одне - перемогу.
І ось учора Брюно Массо зірвав потрійний сальхов. Як сказав німець-коментатор, якби Альона йому розтрощила голову ковзаном, то суд її виправдав би на місці злочину. Вони опинились на четвертому місці після короткої програми, програючи лідерам 7 балів, 5 з яких з'їв грьобаний сальхов Брюно.
Але вона була б не вона, якби не зробила все для перемоги. І вона відіграла у довільній все. І навіть якщо ви не вірили, Вона перемогла.
Здається, навіть якби програла, то не здалася і боролася б далі, але ... Перемогла.
І тепер я можу спокійно дивитися її прокат, бо наш же Юа Перший це показує в повторі. Але то вже нічого не варте. Як і стаття Суркова про жінок;)

Тетяна Ніколаєнко