"ВОНА ВІДМІНИТЬ ДЕМОКРАТІЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ВОНА ВІДМІНИТЬ ДЕМОКРАТІЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Видання «Тексти" опублікувало дивовижний матеріал з аналізом заяв, зроблених Юлією Тимошенко під час з'їзду партії «Батьківщина». Очевидно, якби інцидентів з кіборгами, Коельйо і Расмуссеном не сталося – їх варто було б створити штучно. Бо заяви лідера «Батьківщини» тягнуть на повноцінний скандал.

Без перебільшення – Юлія Тимошенко заявила про намір впровадити власну диктатуру.

Дослівно це звучало так: «Новий Президент України зразу після інавгурації своїм Указом оголосить Всеукраїнський референдум за народною ініціативою, а народ України на референдумі нову Конституцію прийме». Оцінимо?

«Нова народна конституція» - один з головних розділів програми Тимошенко. Крім того, Юлія Тимошенко не раз зазначала, що існуюча система влади в Україні її не влаштовує – вона прибічниця ідеї, аби президент мав всю повноту влади в країні. Ще одна її ідея – парламентська республіка канцлерського типу, де партія-переможець автоматично отримує парламентську більшість, а голова обраної парламентом виконавчої влади перебувати при владі може необмежений термін. Очевидно – саме цього Юлія Тимошенко хоче добитися на парламентських виборах. Обиратися за старою системою вона не бажає. Вона хоче повноважень диктаторських.

І це не гучні слова. Давно відомо, головна ознака диктатури, це об'єднання в одних руках хоча б двох з трьох гілок влади – законодавчої, виконавчої і судової. Що далі? Далі розбудова в Україні українського варіанту путінізму. Насмілюся нагадати – в Україні лише одна політична партія додумалася свого часу через суд заборонити пресі критикувати свого лідера, і партія та – ВО «Батьківщина». Вам зрозуміло яке майбутнє чекатиме українські ЗМІ в разі реалізації планів Юлії Тимошенко?

Як там кажуть? Аби зробити задоволеними усіх – треба звикнути роти усім незадоволеними?

Але існує проблема. Закони чітко приписують механізм зміни існуючої Конституції. Це – цілий обряд, що складається з низки голосувань у Верховній Раді при чому протягом кількох сесій, а не одної. Юлія Тимошенко виконувати ці вимоги законодавства не збирається – вона хоче прийняття повністю нової конституції на референдумі.

Чи було таке в історії? На жаль – було. На жаль – бо саме шляхом референдуму отримав в Німеччині всю повноту влади такий собі Адольф Алоїзович Гітлер. Для німців це дуже погано завершилося. Полюбляє референдуми і лідер Кремля – отой самий, з яким Юлія Тимошенко колись хіхікала над президентами України і Грузії.

Але є проблема. Наразі в Україні НЕМА закону про референдум. Закон протягнутий через ВР Партією Регіонів (який передбачав варіант зміни Конституції на референдумі) наразі розгромлений Венеціанською комісією і визнаний неконституційним Конституційним судом України.

А це означає, що заявляючи про намір оголосити референдум про прийняття нової конституції, Юлія Тимошенко обіцяє зухвало порушити існуючі закони і вдатися до відвертого свавілля. І тут одне з двох. Або – всі гілки влади і інші політичні партії таку ініціативу просто з'їдядть, або – це буде початком політичного протистояння всередині країни, якому гучно аплодуватимуть у Москві.

Президент – гарант Конституції, кажете? В устах Юлії Тимошенко цей постулат наразі звучить так: «Конституція – це я». Аби таке реалізувати – демократію в Україні треба знищити.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко