"Вони бояться навіть мертвих героїв…" - Роман Сульжик

"Вони бояться навіть мертвих героїв…" -  Роман Сульжик

Не хотів про це писати, але мерзотне шоу яке принижує військових спонукало.

Пару днів тому, по дорозі зі Староконстянтиніву, спілкувався з одним з моїх найрозумніших друзів на всякі історично-філософські теми і тут він мене несподівано запитав:

- А хто наші сучасні герої війни? В кожній нації має бути міф про її створення, пантеон героїв. Про кого у нас будуть вчити в школах? Ось ми всі знаємо про киборгів - а назви мені імʼя хоч одного з них? Так, звісно з телемарафону розповідають як Зеленський та Єрмак перемагають у війні, про них будуть знімати фільми та писати книги, а хто ще герої?

Мене його питання навіть трошки обурило, тому що я поважаю всіх хто зараз боронить країну, і впевнений що в нас є багато героїв. Про них має знати в країні кожний, і це цілком нормально якщо їх імена будуть вивчати в школах, називати вулиці і мої діти будуть їх знати та шанувати.

Я навскидку кажу: «Редис з Азову, Да Вінчі, Ратушний…»

Мій друг покачав головою та сказав що навіть їх недостатньо висвітлюють - якщо б хотіли, могли б за допомогою телемарафону вже внести їх статуї у пантеон.

І тут він ще трошки подумав і сказав фразу яка мене просто вбила своєю влучністю:

- Вони бояться навіть мертвих героїв…

І він пояснив що він має на увазі - якщо шануєш загиблих героїв, то треба буде шанувати і живих теж. А якщо в нас в країні будуть справжні герої, відомі всім, то навіть мудрий нарід зможе здогадатись що військовий-герой з його оточенням, можливо, є не гіршім обличчям нації ніж, наприклад, олігарх який добре нажився в 90ті, чи актор який тільки грав героїв в кіно.

«Вони бояться навіть мертвих героїв».

Не знаю тепер як це розчути. І особливо сумно що замість того щоб нонстоп шанувати героїв - і живих, і загиблих - нам показують третьосортні «комедії», які ще й мають нахабство висміювати військових.

Я не дивився це шоу, бачив тільки відгуки в ленті - в мене тільки єдине питання, це лайно яке намагається зменшити повагу до військових, транслювали по «телемарафону»? Мені просто цікаво, щоб остаточно затвердити діагноз який поставив мій розумний друг.