"Война і мір" Толстого йде з шкільної програми в напрямку русского корабля. Чому це важливо?

"Война і мір" Толстого йде з шкільної програми в напрямку русского корабля. Чому це важливо?

1. Архаїчно написана книга надвеликого обсягу з французькими вставками, написана людиною з багатого панського будинку, що мешкає в оточенні бідних неосвічених людей, які від нього залежать, для інших людей того ж самого класу - незрозуміла дітям сучасних креативних батьків, представників вільного освіченого народу, які рахують час, що йде на читання?!

2. Книга про російську армію, яку женуть від Аустерліца до Москви, - це, безумовно, цікаво, але я б запропонував краще текст європейських авторів про Першу та Другу світову війну - Селіна, Ремарка, більш сучасних Бьолля, Грасса, наших сучасників Дорра, Лєметра. Українця Віктора Нєкрасова.

3. І головне. Я б не хотів побачити очі дітей Харкова, Чернігова, Києва, які пам'ятають не тільки російські бомби, а й смерть близьких, коли їм вчителька або вчитель зададуть на літо читати роман про російське суспільство 19 століття та "хороших русских" військових.

4. І на останок. Згадайте Лермонтова. Герой нашого часу. Поеми.

Його Кавказ - захоплена територія. Він - окупант. Цей дискурс потрібен нашим дітям?

5. Поступово ми зрозуміємо, що російську культуру можна зараз вживати тільки дорослим освіченим людям з сильною психікою та критичним мисленням. Світова література нам допоможе пройти цей період з втратами тих, хто для багатьох був куміром. Російська культура зараз - це дуло танка, через яке дивиться на нас російське суспільство.

Красовицький щоденно