"ВПЕРЕД ДО ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ВПЕРЕД ДО ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Приходять чудові новини. Україна не спішно, але наполегливо рухається до забезпечення себе газом у повному обсязі, тобто і комуналки і промисловості разом. А по ходу – ще й до перетворення не самого багатого регіону України на квітучий.

Полтавська облрада на своєму виїзному засіданні видала 14 спеціальних дозволів, які дозволять компаніям-виробникам вже цього року розпочати буріння нових свердловин. 10 спецдозволів отримала «East Europe Petroleum» (33% - НАК «Надра України»). Бурити також зможуть компанії “ТВИНС ГРУП”, “СЕНС-Д”, “ЕЛІОН ІНВЕСТ” та “ПРАЙС КОМПАНІ”.

Що з цього всім нам? По-перше, податки і з/п які ці фірми платитимуть державі Україна і українцям – відповідно. По-друге, український виробник збагачуватиме українського газовика, а не російського або словацького. По-третє, власний видобуток газу зміцнить гривню – ми й зараз газ за кордоном купуємо за долари, а в Україні – за гривні. По-четверте наявність видобутку поруч, призведе до здешевлення газу мінімум на суму транспортування. Про олігархів, що ніби багатітимуть на наших надрах не ідеться як таке – єдина ціна на газ для всіх не дає їм ніяких преференцій і так само змушує економити.

Й нарешті - по-п'ятих. За децентралізацією ім. президента Порошенка частина податків лишається на місцях, а це означає, що місцеві ОТГ отримають додаткові кошти на відновлення і розбудову власної інфраструктури. Полтавщина розквітне. Наразі її доля в загальноукраїнському вилобуткові – 41%. Буде більше.

Нарешті – головне. Уряд не раз казав, що кінцева його мета – взагалі позбутися газової залежності і забезпечити Україну українським газом. Минулого року видобуток збільшився на 838 мільйонів кубометрів.

Як бачимо – цього року буде не менше.

Це все дуже засмучує російських газовиків.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко