"ВПЕРЕД У ЯНУЧАРСТВО-МОДЕРН" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ВПЕРЕД У ЯНУЧАРСТВО-МОДЕРН" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Нині, коли перемога наскоро склепаного проекту «Слуга народу» - уже реальність і коли питання полягає лише в тому збирає президент Зеленський монобільшість власними силами, чи йому таки доведеться поманити пару – трійку самовисуванців, наріжне питання – а що далі? Викладу свій погляд на ситуацію.

Зразу скажу – армагедону не буде. Ніхто не відкриє фронт Москві вже завтра, не підпише капітуляцію перед Москвою (принаймні не скоро) і не заходиться будувати концтабори для порохоботів (попри вологі мрії хейтерів п’ятого президента Порошенка). А що буде? А от про це – нижче.

Треба розуміти, що собою являє командаЗЕ в її нинішньому стані? КомандуЗЕ умовно можна розділити на три секції: секцію виконання обов’язків президента, шоу-секцію і секцію набору вірних кадрів. Секція набору кадрів – це власне проект «Слуга народу» (не назву я його зараз партією, вибачте), який курирує Дмитро Розумков. Про це – окремим дописом. Секцію виконання обов’язків президента (саме так) курирує Андрій Богдан. Він – досвідчений юрист, чиновник зі стажем, людина з широкими зв’язками у судах. Саме він займається суто технічною стороною справи – керує державою. Можна було б сказати, що насправді саме Богдан у нас – президент, якби не шоу-секція, керує якою, а з нею і всією командоюЗЕ сам Зеленський. Задача шоу-секції – піар і представництво президента в медіа. Як правило – у вигляді роликів, «які все розкажуть».

Зеленський – професійний шоумен і організатор шоу. Найвища посада в житті, яку він обіймав – був продюсером каналу «Інтер». Державою наразі він керує так само як тоді керував каналом – випускає найбільш рейтинговий контент, де сам же виконує головну роль, а всі невдячні організаційні і технічні питання він перекладає на заступників. Як людина що працювала в шоубізнесі, Зеленський звик до вельми жорстких умов конкуренції – звідти його звичка повсякчас «грати білими» тобто перехоплювати ініціативу. Що він успішно й робить. Вразити, відвести увагу, примусити говорити на тему задану ним – він все це майстерно уміє. Спілкуючись з професійними політиками, Зеленський схоже збагнув, що політика в значній мірі це те саме шоу, тож президентство для нього – це новий щабель кар’єри. Що на нас чекає за такого шоу-президента.

Кримінільні переслідування, обшуки, виклики на допити з повістками і без – все це буде і в чималій кількості. Сподіватися, що Зеленський випустить це питання з під уваги – марно. Це – шоу, це його парафія. Періодично він так само їздитиме країною, розпікатиме чиновників, говоритиме зо життя з допущеними «до тила» євробляхерами, тощо й тощо. Зеленський постійно шукає собі противників, з якими він бореться. Повірте – він їх знаходитиме.

Що буде в економиці? Та все те саме що й раніше. Див – не буває, а серед прибічників Зеленського нема екстра-успішних керівників, які б реорганізували велику країну. Проте – маючи монобільшість в парламенті Зеленський може запросто запустити проекти, на які не зважувалися його попередники. Ринок землі запустить, наприклад – олігархи будуть в захваті. Або – приватизує нарешті Одеський припортовий завод – я навіть здогадуюся хто його купить. Корупційні скандали Зеленському не страшні. Якісь із них він переб’є контртемою – так само як повернення Москви в ПАРЄ він перебив сваркою з Клімкіним. Інші – він зробить частиною шоу особисто їздячи (під камери) у ГПУ, МВС… Буде дрючини чиновників, вимагати звільнень… Посполитий перед екраном телевізора буде в захваті від такого президента. Чи вдасться перемогти телевізор холодильником – я вам не відповім.

Треба зазначити, що простір для маневру в Зеленського теж невеликий. Економічно він сильно залежить від Заходу, припинення співпраці з МВФ реально може довести до очікуваного Ігорем Валерійовичем дефолту – тільки виборці Зеленського навряд чи будуть йому раді.

Війна? Вона триватиме. Просто тому, що аж надто багато зацікавлених осіб існує з російського боку. Якщо на фронті перестануть стріляти – що робити Пушиліну з Пасечником, господарство розбудовувати чи що? А з чого відкати Москві платити? Війна завершиться тільки якщо гиркне Москва – якщо гиркне.

На цьому тлі ніхто не переможе ніяку корупцію. Схеми частково залишаться, частково – відновляться ті що вже зникли. Але народ те не цікавитиме – його розважатимуть ріал-шоу від Зеленського. Що мені це нагадує? Часи Януковича року щось так до 2012 включно. Коли всі негаразди в економіці перебивали спершу підготовкою, а потім проведенням чемпіонату ЄВРО-2012. Не даремно – олімпіада. Таке буде наше майбутнє. Без реформ. Без Томосу. Без заведення світових інвесторів. Без сотень нових заводів. Без дитячих садків у формі сот. Натомість – з популярним шоу без початку і кінця. Повірте – народ балдітиме. Якийсь час – так точно. Навіщо народу Європа, коли є таке привабливе янучарство-модерн?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко