"ВПЕРШЕ" - Микола Ільїнов

"ВПЕРШЕ" - Микола Ільїнов

Проходячи біля грузинської пекарні, син попросив купити хачапурі.  

- Дайте дві хачапурі, - сказав я, протягуючи 80 гривень.

- З Вас 100 гривень, хачапурі вже по 50 гривень, - відповіла жіночка, подаючи дві гарячі, свіжоспечені хачапурі

- О, бачите, яка в нас економіка,  долар не росте, а хачапурі дорожчає, - сказав я посміхаючись.

- Долар не росте, а борошно, яйця та олія дорожчають. Оренда дорожчає. А Ви знаєте скільки зараз коштує кіловат електроенергії? – спокійно продовжувала жіночка. Було видно, що я вже не перший, хто задає їй таке питання.

- Так, знаю, я голова правління ОСББ, я бачу рахунки, які приходять на комерційні приміщення, які розташовані в нашому будинку.  В листопаді минулого року було 2,52 грн, а за листопад цього року вже 5,25 грн за кіловат, не рахуючи перетікання реактивної енергії, а це ще додатково 25 копійок, тобто зростання більше 100% на рік.  

- Так, навіть дорожче, - відповіла жіночка

- Але, є в цьому позитив, - продовжував я, - завдяки тому, що олія, яйця, борошно, електроенергія та ваші хачапурі подорожчали, преЗедент відзвітував в Верховній раді, що у нас ВПЕРШЕ в історії незалежної України ВВП досягло рекордного рівня. До речі, протягом свого виступу, він СОРОК ОДИН раз використав слово «ВПЕРШЕ». Бачите, який позитив? Олігархи та великий бізнес підняли ціни, ви теж підняли, щоб компенсувати свої витрати, я та інші покупці за це заплатили,  а преЗедент КРАСАВЧЕГ!

- Ми навіть, не компенсували свої витрати, зараз ще зарплату треба підняти, податки заплатити, і ми навіть на доходи минулого року не вийдемо.

Я побажав успіхів, та пішов.  

Саме зараз я готую власний сімейний бюджет на 2022 рік, та готую серію вебінарів з фінансової грамотності, які вийдуть на початку 2022 року.   Я вже 20 років займаюся бюджетуванням, і теж можу сказати, що у багатьох українців, в цьому році теж було багато речей ВПЕРШЕ.  

Ще минулого року я купував воду в найближчому кіоску по 1 грн, а зараз по 1,5 грн (зростання 50%)

Обслуговування банківського рахунку юрособи коштувало 100 грн, зараз 175 грн (зростання 75%)

Стрижка в перукарні коштувала 200 грн, зараз 300 грн ( зростання 50%)

Цей перелік можна продовжувати. А ще, вперше з 2015 року, річний дохід в моїй родині, не перевищить дохід минулого року.  Я, звичайно, не показник, бо, як показує статистика,  в Україні середня вартість  нового авто, яке купується, склала 32 тисячі доларів,  а окрім цього, куплено шість Rolls Royce Cullinan (вартістю від 487 604 $), п’ять Bentley Continental GT (від 281 761 $) два Aston Martin DB11 (від 277 673$)

Бачите, скільки речей вперше сталося в Україні?

А ще, ВПЕРШЕ в історії незалежної України, борги за комунальні послуги за рік зросли в 1,5 рази та загальна кількість виконавчих проваджень за борги українців зросла на 33%, тобто проти більше ніж 6,2 млн українців вже відкриті виконавчі впровадження.

А ще, українці встановили новий рекорд, по отриманню мікрокредитів, вартість яких перевищує 500-700% річних. За 9 місяців набралися майже на 50 МЛРД ГРИВЕНЬ! Прострочені борги по цим кредитам теж, ВПЕРШЕ встановили рекорд і склали 15,6 МЛРД ГРИВЕНЬ!

 Ось, таке воно «ВПЕРШЕ», у кожного своє…