ВПС США провели перший політ на F-16, пілотованому штучним інтелектом

ВПС США провели перший політ на F-16, пілотованому штучним інтелектом

Американські військово-повітряні сили провели успішний політ експериментального автономного літака X-62A VISTA на базі винищувача F-16, яким пілотував штучний інтелект. У кабіні літака був командувач ВПС США Френк Кендалл.

Для випробування у небо підняли іще один F-16, пілотований людиною, тож завдання винищувачів було симулювати повітряний бій. Агенція AP, що разом з каналом NBC стали свідками секретного польоту, повідомляє, що пілотований людиною і штучним інтелектом винищувачі "пройшли майже ніс у ніс" і "мчали в межах 305 метрів один від одного, звиваючись і петляючи, щоб спробувати змусити свого супротивника зайняти вразливе положення".

Наприкінці годинного польоту Кендалл сказав, що побачив достатньо, щоб довіряти цьому штучному інтелекту, який все ще навчається, вирішувати, чи використовувати зброю під час війни.

Штучний інтелект є одним із найбільших досягнень у військовій авіації з моменту запровадження стелс-технологій на початку 1990-х років, і Військово-повітряні сили США активно схиляються до його використання, пише AP. Попри те, що технологія ще не повністю розроблена, американське військо планує збільшити флот із підтримкою ШІ до понад 1000 безпілотних бойових літаків, перший з яких стане на озброєння до 2028 року.

Однак, як зазначає AP, експерти з контролю над озброєннями та правозахисники глибоко стурбовані тим, що ШІ одного дня зможе самостійно скидати бомби, які вбивають людей, не порадившись про це із людьми, тож вони виступають за посилення обмежень на використання технології.

Кендалл сказав, що під час використання зброї в системі завжди буде людський контроль.