"Врятувати Prozorro. Кабмін закликали «зупинити відкат» реформи держзакупівель" - Влад Пономар

"Врятувати Prozorro. Кабмін закликали «зупинити відкат» реформи держзакупівель" - Влад Пономар

Громадські організації виступили проти ініціативи міністра економрозвитку Ігоря Петрашко по введенню нецінового критерію локалізації в держзакупівлі.

Transparency International Ukraine і низка громадських організацій закликали уряд України не підтримувати проект Мінекономрозвитку про додавання «національного» фактора в систему держзакупівель. Про це повідомляється у відкритій заяві організацій.

Автори звернення закликали Кабмін не підтримувати законопроект, оскільки він суперечить чинному законодавству і міжнародним зобов'язанням України, які країна взяла в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та Угоди про Державні закупівлі в рамках СОТ.
Наголошується, що введення локалізації несе корупційні ризики, може негативно позначитися на конкуренції і привести до подорожчання закупівель. На думку громадських організацій, переплата може досягати 30%, а питання якості відійде на другий план.

Нагадаю, що в травні цього року міністр економрозвитку Ігор Петрашко заявив про плани реформувати систему Prozorro . В Зокрема, 16 червня Петрашко заяввіл, що ініціює введення критерію локалізації при проведенні держзакупівель через систему Prozorro.

Влад Пономар