"Все було як на долоні..." - Олена Кудренко

"Все було як на долоні..." - Олена Кудренко

Виступив з промовою республіканець Мітч Макконнел. Йому вже, пишуть, 82 роки, і він лідер республіканців в Сенаті. Я ніколи не цікавилась такими історичними питаннями, але з його промови тепер знаю, що саме республіканці колись більшістю були проти ленд-лізу в часи Другої Світової. Допоки Перл-Харбор не виправив їх позицію. Потім вони виступали проти НАТО та плана Маршала.

А цього разу республіканці гальмували допомогу Україні. Звісно, вони мають право це робити, як би нам складно не було. Просто в цьому світі неможлива ситуація, коли всі живуть мирно. Коли всі поважають кордони інших. Так вже є, так стається, що є дехто, хто претендує на роль лідера світу. І якщо це Росія та її "союзники" - цей світ приречений.

Америка в такому приреченому світі не виправдала би свою політику ізоляціонізму. Ну, уявіть: Росія та Китай, та Іран, наприклад, вже підгребли під себе Європу. Вже засрали собою цивілізацію. Вже привласнили собі чужі землі, технології, вже збагатилися за рахунок інших народів. Панує безправ'я, московська церква та мусульмани ще якось сусідять між собою, розділивши сфери впливу та змушуючи частину стояти на колінах перед російським "богом", а частину надіти паранджу та перестати навчатися в школах. Лідери зла примножують статки. Керують масами.

І...

А тут Америка. Окрема, сама по собі, нікуди не лізе, ні з ким не свариться, нікого не повчає - але ж до біса, зараза, багата та приваблива. Ото ходять росіяни та облизуються. Живе собі країна, яка вирішила ізолюватися - але хтось має сумніви, що її залишать в спокої?

Ага.

Тут інших варіантів немає, окрім як бути або лідером, або знищеним. На жаль, з цими гравцями, на цій шаховій дошці, інакше ніяк. Україна би, дозвольте пофантазувати, будь на місці Америки, цю ношу взяла би. Бо за великим рахунком благородна. Така ж, як Америка. Так, капіталізм там править, нафтове лоббі навіть давить на політикум, типу, нехай українці припинять бомбити російські НПЗ. Але все-рівно, є щось більше за це. Щось важливіше. Є ідея. Є місія. І вони прекрасні.

Вважається, що найскладніша робота - це працювати з людьми. В будь-якій сфері, їх треба організовувати, їх треба переконувати, їм треба щось доводити. І тому демократіям так складно протистояти таким, як росіяни. Бо поки одні щось один одному доводять - других взяли за шкірку їх керманичі та кинули у війну. Перші змагаються, хто правий - другі безправні гинуть на фронтах, але ж просуваються вперед.

Ні. З таким геополітичним набором ти або лідер добра, або тебе підімнуть під себе лідери зла. Дивно, що донедавна росіян вважали нормальними - дивно, бо істориків в наш час якщо не мільйони, то сотні тисяч. Все було як на долоні...