"ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ПЕНСІЙНУ СИСТЕМУ УКРАЇНИ" - Александр Гончаров

"ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ПЕНСІЙНУ СИСТЕМУ УКРАЇНИ" - Александр Гончаров

ВІДВЕРТО ВІД ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

В принципі все до цього йшло. І ось учора, під час візиту до Латвії та відповідаючи на питання журналістів, Президент України чесно та відверто визнав, що без західного фінансування українські пенсіонери помруть. Зокрема, В.Зеленський прямо сказав таке: «Коли немає фінансування, ми повинні зрозуміти, що ми не можемо не дати пенсіонерам пенсію. Я зараз не тисну на жалість… Ми не можемо їм не дати це, це просто неможливо, бо помруть старі люди. У нас понад 11 мільйонів пенсіонерів. Це не жарти. Чи багато таких країн в Європі?».

Але також не можна не відзначити, що саме ці 11 мільйонів громадян України зі своїми співвітчизниками змогли у період своєї трудової діяльності побудувати космічну державу та отримувати такий обсяг ВВП країни, якого останні десятиліття ніяк не виходить досягти. До речі, нагадаю, після пенсійної реформи а-ля Тігіпко, вперше страховий стаж для отримання пенсії підняли з 5-ти до 15-ти років, потім ще підвищували, і ось тепер у 2024 році право на пенсію за віком мають люди, у яких не менше 31 року страхового стажу.

Ось який ривок у визначенні страхового стажу зробила українська влада – від 5-ти до 31-го року, щоб оформити пенсію! І все одно держава не має грошей для пенсіонерів. Така насправді, а не на словах турбота законодавців про своїх виборців. І це при тому, що ми й надалі матимемо справу з дуже високою смертністю чоловіків у середньому віці.

Головна трагедія та головна ганьба сучасної України – це злидні сотень тисяч, навіть мільйонів її пенсіонерів. Саме злидні, а не бідність. Мільйони людей по всій країні змушені буквально боротися за виживання. Це той показник здоров'я (точніше нездоров'я) української економіки, який не прикриєш жодними гаслами та закликами.

А як все починалося?!