«ВСОТЕ ПРО РИНОК ЗЕМЛІ» - Олег Пономар

«ВСОТЕ ПРО РИНОК ЗЕМЛІ» - Олег Пономар

Дві речі змусили мене сьогодні знову повернутися до цього болісного питання.

Перше. Вчорашня заява пані Сату Кахконен, директора World Bank в Україні: "У випадку скасування мораторію на продаж угідь World Bank є готовим збільшити розмір фінансової допомоги Україні, при цьому суттєво виросте вартість самої землі. Згідно з прогнозами, ціни на угіддя можуть вирости до $3000-$3500 за гектар, порівняно з теперішніми $1000-$1500".

Друге. Загроза реваншу додонів і додониць на президентських і парламентських виборах наступного року.

Я вважаю і є впевненим в тому, що відкриття ринку землі наповнить економіку України живими та здоровими коштами — і це не бульбашка, це реальні гроші, забезпечені реальним і високоліквідним товаром — землею.


Це дасть змогу власникам паїв (тільки тим, хто захоче — ніхто ж не примушує) продати їх тим же агроголдингам, які зараз орендують ці ж паї за принизливо низькі й корупційні кошти. Бо зараз власник паю не має жодного вибору — продати його він не може (бо Мораторій), і є змушеним брати за оренду ті сльози, які йому дають. Очевидно ж, що той хто зараз працює на землі — той і буде працювати, та він вже буде власником, а не орендарем. Власники паїв, продавши їх по $3000/га, почнуть собі купувати квартири та джипи, відкривати бізнеси в містах, нести кошти до банків, тощо, як це було у 2005-2007 роках. За ланцюжком ці гроші підуть до всіх галузей економіки — у сферу послуг, нерухомість, банки, тощо. Тобто кожен українець побачить реальні живі кошти у своєму гаманці. А це дуже великі кошти — мільярди доларів.

Я звертаюсь до президента, прем'єр-мінстра та коаліції. Це є питанням вашого політичного виживання. Не будьте самогубцями — не тягніть час. Це можна зробити і з 01.01.2019, але це можна зробити й раніше — влітку чи восени цього року. Що раніше то краще — буде більше часу для реального ривка економіки.

І не бійтеся, що популісти зроблять на критиці ринку землі свою кампанію. Вони й так її зроблять на тарифах і цінах на газ, на корупції, тощо. Одним пунктом більше — це не принципово.

Безперечно, потрібна потужна пояснювальна кампанія на радіо й телебаченні, у ЗМІ та соцмережах, і потрібно забезпечити, аби землю не могли купувати з Московії (це не важко). Дуже сподіваюсь, що мене почули.

Олег Пономар