"Втеча російських компаній з Кіпру" - Антон Швец

"Втеча російських компаній з Кіпру" - Антон Швец

Ситуація наступна: більш ніж 10 російських компаній “с огромным объемом работы в своем секторе” чогось вирішили піти з юрисдикції Кіпру. Інші вже стоять у черзі. Компанії повертаються на батьківщину і переїжджають у САР (спеціальний адміністративний район) росії. Тепер вони обживаються на острові Октябрьский у Калінінградській області та на острові Русский у Приморському краї. Деякі з них тікають у поки що дружні країни, такі як Казахстан.

А розпочалась ця втеча наввипередки після того, як влада Кіпру почала розслідувати випадки обходу санкцій, а діяльністю російських мільярдерів на острові зацікавилося ФБР США. З 15 січня акціонери TCS Group Holding (туди ж входить Тінькофф банк) перереєструвалися з кіпрської юрисдикції на російську. Тепер група перейменується на ТКС Холдинг і житиме на острові Русский. Акціонери діляться враженнями: “вообщє не хочу уєзжать із Кіпра, тут так душевно, по-домашнєму”.

Додому повертаються й акціонери компанії Etalon Group, що є одним із найбільших забудовників країни. Працюватимуть у Калінінградській області. А Fix Price Group, наприклад, вирішили, що в Казахстані цікавіше.

Готуються “на выход” і Трансмашхолдинг, і Русагро, і Globaltrans, і HeadHunter, і Ozon. І все через американських агентів. Оце так налякалися. The Guardian пишуть, що агенти туди прибули разом із чиновниками служби американського мінфіну по боротьбі з фінансовими злочинами. Хочуть лагідно допомогти місцевій владі розібратися зі способами ухилення російського бізнесу від санкцій. Бажаємо американцям успіхів, а росіян вітаємо з поверненням в родную гавань.