"ВЖЕ ЗАМІСТЬ НБУ, І ПРОГНОЗ ПО КУРСУ ГРИВНІ РОБЛЯТЬ АНАЛІТИКИ «S&P»" - Александр Гончаров

"ВЖЕ ЗАМІСТЬ НБУ, І ПРОГНОЗ ПО КУРСУ ГРИВНІ РОБЛЯТЬ АНАЛІТИКИ «S&P»" - Александр Гончаров

На відміну від нас, наші західні партнери чудово розуміють, що все має ціну і за все Україні доведеться платити, в т.ч. за кредити та позики. Тому дуже зросла важливість та актуальність наступних питань. Наскільки ми можемо ще наростити свій зовнішній борг при збереженні безпечної ситуації? Чи зможе наш Мінфін розмістити достатньо правильні обсяги ОВДП, щоб Україна не потрапила до повної залежності від зовнішніх чинників? І, безперечно, питання питань: яким буде курс долара США до гривні на найближчі роки?

І ось у цьому зв'язку, міжнародне рейтингове агентство «S&P Global Ratings» очікує, що курс долара США до кінця 2024 року зросте до 41,02 грн/$, до кінця наступного 2025 року — до 43,89 грн/$. А далі: 2026 рік — 46,53 грн/$; 2027 рік — 49,32 грн/$.

Задля справедливості треба визнати, що це дуже оптимістичний сценарій. Прогнозуючи таку девальвацію гривні, аналітики «S&P» зазначають, що розраховують на отримання Україною до 2027 року міжнародної фіндопомоги на загальну суму $122 млрд, з урахуванням вже освоєних $43 млрд у минулому 2023-му і очікуваних у 2024 році - $38 млрд.

Також експерти добре розуміють, якщо тепер не розкрутити інфляцію, це крах. Бо всім відомо, що розмістити держоблігації (ОВДП) - це означає взяти податок з населення в майбутньому, а інфляція - це податок з населення в сьогоденні.

Тобто нам вже ухвалили вирок: не можна обслужити зовнішній борг без девальвації гривні та плюс інфляція. Ситуація просто катастрофічна. А інакше як її назвати?!