"Я була російськомовною комсомолкою" | Марія Шухевич про батька, сиротинець та українізацію

"Я була російськомовною комсомолкою" | Марія Шухевич про батька, сиротинець та українізацію

Це Марія Шухевич (Трильовська) - донька головнокомандувача УПА Романа Шухевича і молодша сестра політв'язня СРСР Юрія Шухевича.

Свою справжню історію вона дізналася, коли їй було 20 років.

Бо в 1940-х, коли батько був на вістрі визвольної війни за незалежність України, совєти забрали 5-річну Марію з братом і відправили їх до сиротинця на Донеччині. Там їй змінили метрику, прізвище і написали, що вона росіянка, а батьків розстріляли німці.

А далі Марія росла російськомовною радянською школяркою. На історіях про Зою Космодємьянскую, романі "Молода Гвардія" та іншій "класиці". В 14 років дівчина вступила в комсомол і щиро цим пишалася.

Коли їй було 15 років, в сиротинець Слов'янська їй приходить лист від рідної мами, дружини Романа Шухевича - Наталії Березінської-Шухевич, яка на той момент відмотала купу років в ГУЛАГу і бомжувала без прописки у Львові. В той час як брат Юрій Шухевич також відбував черговий термін.

Далі - складний шлях додому, зустріч з мамою вперше за 10 років і знайомство зі своєю історією. Ти - російськомовна комсомолка, якій кажуть, що головний серед "страшних бандерівців" - твій рідний батько.

Повернення до української ідентичності відбувається довго і важко.

Сьогодні Марія Шухевич живе у Львові, недалеко від Марсового поля, де ховають героїв російсько-української війни. Вона донатить на ЗСУ і мріє, що одного дня в національному пантеоні героїв буде згадка про її батька - Романа Шухевича, місця поховання якого ми не знаємо досі.

Історія з викраденням і стиранням ідентичності українських дітей - не нова практика рssні.