"Я ПРИГАДУЮ УКРАЇНУ МАЙБУТНЬОГО… " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Я ПРИГАДУЮ УКРАЇНУ МАЙБУТНЬОГО… " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Знаєте, на цих виборах є одна обставина, яка чіпляє мене за живе і створює бажання вчепитися зубами – й не віддавати. Це – згадки про Україну майбутнього. Ви бачили її?

А я от, бачив. Бачив небагато – лише краєчком ока. Лише пару днів. Щиро вдячний команді Петра Порошенка на Дніпропетровщині (на чолі з головою ОДА Валентином Резніченком). Я це бачив…

Я бачив новий корпус дитячої лікарні ім. Руднєва у Дніпрі – з барвистим, душевно-теплим інтер’єром, з ігровими кімнатами, з гарним оснащенням. Я бачив неонатальний корпус дитячої лікарні на Космічному в тому самому Дніпрі – сучасний, дивовижно обладнаний. Я бачив систему опалення лікарні на Космічному – взагалі без використання газу, на паливних елементах, за новою технологією. Бачив як нові технології опалення впроваджують по Дніпропетровській області, і розумію що от це – справжній шлях зниження тарифів, а все те що говорять політики-популісти – звичайна брехня.

Я бачив гарний мов іграшка, дитячий садок в селі Слобожанському – з соляною кімнатою, комп’ютерним класом, зимовим садом, спортмайданчиком городом для діток, тощо. А ще – дитячий садок у вигляді бджолячих сот, із зимовим садом – у селі Підгороднє. Я бачив дивовижні сучасні опорні школи в селах Петриківка і Солоне – гарно обладнані, світлі, чудово сплановані. Бачив спортивні і дитячі майданчики біля тих шкіл. Порівнюю зі школою яку закінчував сам… Ні, не порівнюється.

Ще я бачив, що в Україні майбутнього увагу приділяють всім дітям, і здоровим, і дітям з інвалідністю. Я бачив ліфти для дітей з обмеженими можливостями в сучасних школах. Я бачив інклюзивний парк у Дніпрі – наразі єдиний в Україні парк пристосований для всіх дітей – не тільки для здорових…

Україна майбутнього – це децентралізація. Навіть противники президента Петра Порошенка називають децентралізацію найбільш успішною його реформою. Децентралізація – це коли громадам на місці надають можливість самим поліпшити своє життя. Я бачив успіхи децентралізації на Дніпропетровщині. Я бачив її успіхи на Волині…

Децентралізація – це коли в об’єднаній територіальній громаді лишаються 60% податку на доходи фізосіб, 100% податку на майно, 100% єдиного податку, тощо й тощо. Це коли розпоряджатися цими коштами може сама ОТГ, і через те – поліпшуватися збирання податків. Там де реально працюють і домовляються, підприємці теж зацікавлені в розвиткові інфраструктури, тож коли вони бачать, що їхні податки вкладаються в реальні справи – готові співпрацювати. ОТГ зацікавлена залучати до себе інвесторів.

Децентралізація – це по суті революція світогляду. Від «нам винні» і «хай Київ вирішує», до «ми самі тут розпоряджаємося своїм життя і самі робимо його кращім». Децентралізація – шанс для людей, готових брати на себе ініціативу. Для тих хто готовий працювати на своє майбутнє.

Децентралізація – це як легалізація підприємництва на уламках совка. Хтось – погорів і покинув цю справу. Хтось – здобув успіх. Вишкрябалися кращі – найбільш сильні, ділові та витривалі. Ці люди заробили гроші самі і показали приклад успішності для інших. Ті хто пішли у підприємництво за ними слідом – нині формують середній клас. Той самий, що убиває безробіття і створює низку якісних потрібних товарів.

Успішні ОТГ уже є. Приклад - Межівська об’єднана територіальна громада Дніпропетровської області. Об’єднує 30 населених пунктів. Населення – 15780 осіб. У березні 2018 р. відкрила Центр надання адміністративних послуг – за 2 місяці надано 774 послуги. Створила мобільний офіс ЦНАП, який обслуговує людей з особливими потребами – вдома або у лікарні. ОТГ придбала комплекс очищення води. Були проведені реконструкція одного дитячого садка і ремонт іншого. Купили обладнання для виробництва тротуарної плитки – заходилися ремонтувати тротуари. В місцях перебування людей встановили 6 камер відео-спостереження – зразу зменшилася вулична злочинність. З’явилася приватна сонячна електростанція на 30 кВт. Встановлені 4 автономні системи освітлення переходів зі світлофорами. Заходилися капітально ремонтувати дороги і водогін. Почали будувати нову амбулаторію. Подано більше двох десятків інвестиційних проектів. Тощо й тощо. Як завжди. Хто дбає – той має.

Децентралізація – це те що дасть нове життя регіонам України – позбавить їх від довічної залежності від центру. Це те, що зробить регіони України багатими і заможними. Україна майбутнього – не та, де голів ОТГ обирають за 200 грн в конверті і голосують за «хорошого хлопця». В Україні майбутнього голів громад обирають громадяни, налаштовані на те аби зробити своє життя кращим – і тому обирають ефективних керівників.

Я бачив майбутню Україну. І туга нині гризе мені душу. Туга від того, що зараз все це може припинитися на півшляху. Що ОТГ залишаться – але владу знову всю забере центр. Що знову розквітне корупція на бюджетних коштах. Що замість України майбутнього ми повернемося у старий до болі знайомий постсовок.

А так сподобалося там… В Україні майбутнього.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко