"Я – ЗБРОЯ" - Николай Ильинов

"Я – ЗБРОЯ" - Николай Ильинов

Останнім часом мій старший син є найчастішим джерелом моїх постів. Нещодавно, випиваючи чай, він запитав: «Тату, а ти знаєш, що в 50-роках минулого століття, в Таганрозі україномовного населення було більше ніж у Львові?» Я трохи задумався та відповів: «Так, і не тільки у Таганрозі, але й у Бєлгороді теж».
Ще навчаючись в інституті, зі мною в кімнаті жив хлопець, звали його Вадим. Якось, очікуючи на першому поверсі, коли він телефонував з телефона-автомата, я почув, що він з кимось розмовляє українською. Після того, як він закінчив розмову та вийшов, я в нього запитав:
- Ты с кем разговаривал?
- С родителями
- А что у тебя родители говорят на украинском?
- Так, и я говорю на украинском, у нас много людей в Новопскове (Луганская область) говорит на украинском
- А почему ты тогда с нами говоришь на русском?
- Да, как-то неудобно, перед пацанами.
Ще в середині минулого століття, території, які сьогодні розмовляють російською та вважають носіїв української мови фашистами, були україномовні. Виявилося, що достатньо одного покоління, щоб вбити, знищити, втоптати в бруд велику націю і цими вбивцями була не зброя, а люди, звичайні люди, які однією мовою знищували іншу мову, а разом з мовою і самих людей. Так мої російськомовні батьки знищували мову своїх батьків. Я пам’ятаю, як бабуся ще говорила на суржику, хоч сама була з україномовного району. Їй, мабуть, теж було «неудобно» жити серед російськомовних. Так і моє покоління повинно було остаточно вбити хоч-якийсь натяк на те, що тут є люди зі своєю культурою, своїми традиціями, тобто я і є та зброя, яку виростила радянська система та за допомоги якої російська імперія, під приводом захисту російськомовного населення, буде й надалі вбивати українців, при тому вбивати не тільки україномовних, але будь-яких українців.
Як показав досівд, такої зброї у х$йла багато, але саме мені вирішувати, «буду ли я оружием, которое добьет своих же детей, а потом пустит и себе пулю в лоб» або «я буду зброєю, яка захистить своїх нащадків». Отже, кожен вирішує сам, бо Я – ЗБРОЯ, МИ ВСІ – ЗБРОЯ!
P.S. Так, після цієї розмови з сином, мої пости у Фейсбуці зазвучали українською…