"ЯК ДО М’ЯСА…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЯК ДО М’ЯСА…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

«Прибічники для Порошенка – просто м’ясо!» - волала низка ЗЕблогерів до повернення п’ятого президента до України. Мовляв, штаб Порошенка доводить людей до рівня істерики, а потім кине проти силовиків…

 Наразі ніхто нікого проти силовиків не кинув. А от людей до яких ставляться як до м’яса я вчора побачив. Під Печерським судом. Знаєте, серед прибічників Порошенка люди були дуже різні. Були ті хто приїхав з регіонів і таких було чимало. Я вже не раз зустрічав на акціях гарних знайомих з Харкова, Дніпра та Запоріжжя, які захотіли підтримати Порошенка і звернулися до регіонального штабу Європейської Солідарності, аби поїхати з їхніми активістами. Було багато киян. Ці люди по різному готувалися до заходу. Хтось був вдягнутий краще, хтось ні. Комусь і так було тепло, хтось пританцьовував під музику аби зігрітися.

 А от на кого реально було шкода дивитися – так це на працівників поліції, бійців Нацгвардії та медиків. По-перше, пригнали їх реально дуже багато. Повірте, я знаю як виглядає шикування батальйону – під Печерським судом стояли точно дві роти (а може більше) Нацгвардії біля входу до суду вздовж Володимирського проїзду, і ще не менше роти – за рогом, уздовж Володимирської. Розумієте? Повноцінний батальйон НГ влада зігнала під Печерський суд, в той час коли кожна праска волає про російську загрозу. Проти кого пригнали? Проти п’ятого президента Петра Порошенка і цивільних громадян – його прибічників.

 Всім цим бійцям довелося стояти більше 4 годин на холоді, під вітром і снігопадом, доки суддя Соколов у нарадчий кімнаті думу думав. І НГшники принаймні трималися стійко. Бо поліцейські що стояли по переметру були сині від холоду. А дівчат з поліції діалогу було просто шкода дивитися. А медики зі швидких, що чергували там же?

 Розумієте, прибічники Порошенка так чи не так, але під Печерський суд прийшли самі. Це був їхній свідомий вибір. Працівники ж поліції, медики і бійці НГ вибору не мали – їх пригнали наказом. Мерзнути і мокнути. З перспективою кинути їх проти протестувальників. Поправка, це та сама поліція, якій затримують і не виплачують зарплатню. То хто ставиться до людей як до м’яса? Агов!

 До речі. Я не знаю, що остаточно вплинуло на рішення судді Соколова перенести слухання. Але припускаю що одною з причин були доклади командирів НГ. Бо якщо хтось думає, що нацгвардійців люди злякалися – той сильно помиляється. До них підходили члени «Братів по зброї» і знаходили ветеранів з яким були в одному секторі. До них підходили і говорили жінки. Я бачив як дядьки запросто балакали з поліцейськими.

 Нині розумієте, не 2013 р. Ставлення людей до Нацгвардії змінилося добряче.

 До речі. Рішення своє суддя Соколов прийняв після того як Святослав Бойко зі сцени закликав присутніх самоорганізовуватися аби люди змогли добралися до дому, коли рішення оголосять. Аби продовжувати стояти вночі. За того настрою, що панував тоді перед Печерським судом я цілком готовий припустити – ще година такого стояння, і НГ відмовилася б розганяти прибічників Порошенка. Тобто – зажадали б письмових наказів, узгодження з відповідними особами, тощо й тощо. Просто стояли б одне проти одного без жодних рухів. Для влади це було б чиста катастрофа.

 А все чому? Бо не треба ставитися до людей як до м’яса. Особливо до людей, чия професія – захищати. Особливо тим, хто сильно любить розкидатися звинуваченнями «ставляться до людей як до м’яса».

 PS. Перш ніж писати бридоту на кшталт «вони самі винні бо обрали собі таку службу», згадайте що в НГ до біса ветеранів АТО. Згадайте скільки працівників поліції щороку ранять і убивають у сутичках зі злочинцями. Згадайте що без поліції не існує жодна держава – і скрізь поліцією незадоволені. Але людьми бути треба. Хоча б аби не стати як оті.