"Як гидко і цинічно вона бреше..." - Карл Волох

"Як гидко і цинічно вона бреше..." - Карл Волох

Позавчора випадково опинився біля ввімкнутого телевізора, де Тимошенко віщувала про газ і тарифи. Знаєте, навіть якби Юлія Володимирівна перелицювалася ще десяток разів і стала схожа на сестру-близнюка Донателли Версаче, я б про неї слова не сказав. Але як гидко і цинічно вона бреше...
Мушу нагадати вам деякі деталі нашої газової історії, бо її сьогодні вже багато хто забув. Отже: загальна цифра 4,6 мільярдів доларів, котрі Стокгольмський арбітраж присудив Нафтогазу, абсолютно не відображає реальних збитків, завданих Україні тимошенківськими контрактами й катастрофи, яка очікувала на країну, якби не фантастичні зусилля групи людей, про яких ми згадаємо нижче.
Отже: якщо відняти від ціни на газ, на яку погодилася Тимошенко, його ринкову ціну (за довготерміновими контрактами згідно прийнятої в Європі формули Грьонінгена), а від європейської формульної ціни на транзит ту, яку нам фактично сплачував Газпром, і додати ці дві цифри, отримаємо реальний збиток у 52 мільярди доларів, 4,6 з яких Коболев-Вітренко-Теклюк зуміли повернути. Чому не більше? Бо високі проффесіанали імені Януковича (в числі яких лідер електоральних симпатій малоросів таваріщ Бойко) при підписанні харківських угод уже отримали стобакову знижку й тим позбавили Нафтогаз можливості виставляти претензії щодо ціни за період до 2014 року.
Але й це ще не все, адже головну свою «зброю» - «бери чи плати» - газочекісти до пори притримували. На момент винесення рішення Трибуналом сума, яку Нафтогаз мав сплатити за цим пунктом договору, складала понад 90 мільярдів доларів. І я дуже просив би всіх замислитися над одним фактом: все це справді записано в контракті. Тобто, завдання московитів було дуже простим. А от наші -Коболев, Вітренко-Теклюк- мали довести, що самі принципи ціноутворення при підписанні контракту були неринковими, що Газпром використав своє монопольне становище для їх нав‘язування. І найбільше це ускладнювалося саме фактом, що два попередні уряди (Тимошенко й Азарова) навіть не намагалися цю ситуацію змінити. Але ми перемогли - й це справді неймовірно.
А тепер підсумуємо. Газові контракти Тимошенко завдали понад 50 мільярдів доларів чистого збитку державі за час своєї дії. Це - три з хвостиком відсотки річного росту ВВП. Іншими словами, саме Путін із Тимошенко привели країну до нинішнього жалюгідного стану (навіть якщо винести за дужки тотальне розграбування економіки Януковичем, війну, окупацію, російське ембарго й повну імпотенцію зеленої влади).
А додаткові 90 мільярдів доларів боргу - це та катастрофа, яка на нас очікувала (і яку незалежна Україна вже не пережила б). Якби не політична воля Яценюка-Порошенка й неймовірні мізки, патріотизм та пасіонарність Коболева-Вітренка.