Як Гостомель чинив опір окупації? | 8 серія Деокупації • Ukraїner

Як Гостомель чинив опір окупації? | 8 серія Деокупації • Ukraїner

Під час експедиції деокупованими населеними пунктами східного Полісся ми відвідали Гостомель. Це селище міського типу з його аеропортом «Антонов» було однією з ключових страчегічних цілей РФ на початку повномасштабного вторгнення. Окупанти планували використовувати аеропорт для висадки свого десанту та переміщення техніки, необхідної для захоплення столиці. Завдяки злагодженим діям різних підрозділів сил оборони України ворогові не вдалося втілити задумане.

За даними RebuildUA, сума завданих р*сіянами збитків у Гостомелі складає 9,5 млрд грн. Тисячі пошкоджених будівель, сотні закатованих і зниклих безвісти мирних жителів, знищений один із найбільших і найпотужніших літаків світу Ан-225 «Мрія» — ось спадщина «р*ского міра» у Гостомелі.

У цій серії «Деокупації» пресофіцер Бригади швидкого реагування НГУ Харитін Старський розповідає, як велися бої за Гостомель. Виконувач обов’язків гендиректора підприємства «Антонов» Євген Гаврилов показує, що залишили по собі р*сійські військові в аеропорту. А Володимир Захлюпаний, директор розграбованого Гостомельського ліцею, в якому жили загарбники, ділиться історіями про те, як цивільні пережили окупацію.