ЯК ГОВОРИТИ З ПОЛЯКАМИ ПРО ІСТОРІЮ? | Історія України від імені Т.Г. Шевченка

ЯК ГОВОРИТИ З ПОЛЯКАМИ ПРО ІСТОРІЮ? | Історія України від імені Т.Г. Шевченка

Як ви гадаєте, поляки і українці насправді – друзі чи вороги?

Ну, перш за все вони, тобто ми – сусіди. І сусіди давні. А сусіди завжди мають багато нюансів у ставленні одне до одного. Вони нерідко родичаються, але не заморюються кпинити і жартувати, підкреслюючи національні відмінності. Українці, скажімо, поляків іронічно називають пшеками з те, що ті полюбляють шиплячі, не характерні для української. А поляки дражнять українців шошонами за те, що ті весь час перепитують: «Шо-шо?» Українці іронізують над польською зарозумілістю, поляки – над українською простодушністю.

Але такі стосунки не завжди бувають симетричними. Як показують дослідження групи «Рейтинг», до масштабного вторгнення Росії в Україну, сорок вісім відсотків поляків позитивно ставилися до українців, а сорок три – нейтрально. В той самий час аж цілих вісімдесят два відсотки українців заявили про симпатію до поляків.

Проте найслабшою ланкою стосунків між нашими народами є історія. Трохи не сказав, спільна. Хоча, чому не сказав – скажу. Найслабшою ланкою стосунків між поляками і українцями є спільна історія цих народів. Із цим висловили згоду шістдесят відсотків поляків. У той час, коли вісімдесят шість відсотків українців історія не хвилює.